Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Spendrup ångrar kritiserat uttalande

2014-02-11 10:39

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup ångrar att han inte var tydligare i sitt omstridda uttalande om bristen på kvinnor med rätt kompetens för att sitta i bolagsstyrelser i en radiointervju i helgen.

Grundproblemet är enligt Spendrup att färre kvinnor än män är engagerade i företagande. Dessutom tror han att valberedningarna, som nominerar styrelseledamöter, söker för snävt.

– Så det kan också vara en fråga om att det finns för få kvinnor i våra valberedningar. De manliga nätverken dominerar framför de kvinnliga och det är klart att det är olyckligt, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet Näringsliv på nätet.

Spendrup säger dock att kvotering är fel väg att gå för att motverka snedrekryteringen.

Kritik mot Spendrups uttalande i Ekots lördagsintervju om bristen på kompetenta kvinnor till styrelseposter kommer samtidigt från flera höjdare i näringslivet.

Det är upprörande att han uppenbarligen tycker såhär, säger finansmannen Sven Hagströmer till Svenska Dagbladet.

Entreprenören Douglas Roos är också kritisk och antyder att förtroendet för Spendrup som ordförande för Svenskt Näringsliv kan vara förbrukat.

– Vi får se hur det här hanteras. Men det är tveksamt om han kommer att kunna sitta kvar med dessa åsikter, säger han till Svenska Dagbladet. Bryggaren Jens Spendrup, som fyller 70 i mars, tillträdde som ordförande för Svenskt Näringsliv i maj i fjol. Organisationens egna styrelse har 64 ledamöter, varav 50 är män. Det ger en andel kvinnor i styrelsen på 22 procent.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom