Spotify hackat

2009-03-04 21:53 affarsvarlden Administrator

Hajpade musiktjänsten Spotify dras in i en säkerhetsskandal sedan hackers kommit över personuppgifter från ett stort antal kunder.

Spotify har haft en rekordartad utveckling sedan musiktjänsten lanserades förra året. Nyligen rapporterades att gränsen en miljon användare har passerats.

På onsdagskvällen skickades ett inte lika positivt besked ut till användarna: Musiktjänsten har blivit hackad och personlig information om användarna som födelsedata, lösenord och adress har läckt ut.

Enligt Spotify har det varit möjligt att utnyttja en säkerhetslucka i tjänstens kommunikationsprotokoll. Buggen ska har rättats till redan den 19 december förra året men först nu har Spotify nåtts av informationen att säkerhetsluckan har utnyttjats.

Samtliga användare som skapade sina konton före den 19 december uppmanas nu att ändra sina lösenord. Det gäller även andra tjänster där samma e-postadress och lösenord används.

Enligt Spotify har inga personuppgifter läckt ut i klartext. Det handlar istället om kodad information, så kallade hash-koder. Om användarens lösenord är enkelt att knäcka kan dock koden användas för att plocka fram klartextinformation.

Spotify lämnar ingen information om vem som står bakom hackerangreppet utan talar bara om en "grupp".

affarsvarlden Administrator

Premiumnyheter

Aktuellt inom