Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SSAB och ABB åt skilda håll på börsen

2014-07-23 13:46

Stockholmsbörsen handlas inom ett snävt intervall på onsdagen. Rapporterande ABB och SSAB tilldrar sig investerarnas intresse med skilda kursrörelser. Medan SSAB går framåt tappar ABB mark. De ledande Europabörserna handlas till något högre kurser.

SIX Generalindex var klockan 14.10 upp 0,2 procent till 435 och OMXS30-index ökade 0,1 procent till 1.400. Omsättningen var 4,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

SSAB:s rapport kom, enligt SEB Equity Research, in i linje med förväntningarna. Stålbolaget bedömer att de kommer att få se en positiv  utveckling för den amerikanska verksamheten under andra halvåret i år. Utsikterna i regionen beskrivs som starka av SEB. Aktien inledde ned, men återhämtade sig och steg 1,0 procent för dagen.

Verkstadskoncernen ABB visade en rapport med en stark orderingång som var klart bättre än väntat, drivkrafterna stavas USA och Kina. Å andra sidan var lönsamheten i form av operationell ebitda klart svagare än väntat. SHB spådde en neutral kursreaktion, men aktien har dock tappat 1,6 procent, som Stockholmsbörsens mest omsatta aktie.

Pris- och informationssystemleverantören Pricer redovisar en förlust på -51 miljoner kronor före skatt i det andra kvartalet att jämföra med en vinst på 9,1 miljoner samma period i fjol. Bolaget valde att inte ge några framtidsutsikter i kvartalsrapporten på grund av kvartalets engångskostnader. Aktien har fallit 5,5 procent efter morgonens rapportsläpp.

Bilia var en vinnare med en uppgång på +7,6 procent. Handelsbankens aktiestrateg Lars Westberg har rosat aktien i onsdagens lunchnyheter på DI där han gett köptips för aktien. En positiv kursreaktion är att vänta efter Bilias rapport på torsdagen, bedömer Westberg.

Rezidor Hotel Group redovisade ett försämrat resultat i det andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Hotelloperatören ser en blygsam återhämtning, driven av rumspriserna, på flera av marknaderna inom Emea. Även fast att beläggningen nu åter har nått till samma nivåer som föregående topp ligger priserna fortfarande 15 till 20 procent under den senaste toppen. Aktiekursen trycktes ned 1,2 procent.

Hexpols resultat nådde inte riktigt ända upp till förväntningarna. Utfallet på ett resultat före skatt om 354 miljoner kronor i kvartalet var drygt 3 procent under förväntningarna på 366 miljoner kronor enligt SIX News/Inquiry Financial. Aktien sänktes 2,5 procent.

Bland dagens rekommendationer har SEB Equity Research höjt rekommendationen för Addtech till köp, från tidigare behåll. Riktkursen på 127 kronor upprepas. Aktien ökade 12 procent.

Cortus Energy har tecknat ett 20-årigt avtal om värmeleveranser i Italien som innebär att bolaget kommer att erhålla statliga subventioner i 20 år, enligt ett pressmeddelande. Nyheten mottogs med öppna armar av marknaden och aktiekursen rusade upp med 33 procent.

I marknadens bakhuvud finns fortfarande den geopolitiska oron angående det nedskjutna planet i Ukraina, huruvida sanktionerna mot Ryssland kommer att utökas och diskussionerna om vapenvila i Gaza.

I morgon är det upp till bevis för Nokia och Bilia som då återfinns bland de rapporterande bolagen.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom