Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Stabilisering av stålpriser i Kina”

2012-10-10 10:37
Xiaogang Zhang, vice ordförande i Worldsteel. Foto: Nille Kamra

NEW DEHLI. En stabilisering av stålmarknaden i Kina kan bli verklighet under det fjärde kvartalet. Den bedömningen gör den nye vice ordföranden Xiaogang Zhang i internationella branschorganisationen Worldsteel i samband med ett branschmöte i New Delhi på onsdagen.

Drygt 200 av världens toppar inom stålbranschen träffas under tre dagar i Indiens huvudstad New Delhi. Där saknas inte gemensamma problem att diskutera. Europas stålindustrier går för 70 procent av det fulla kapacitetsutnyttjandet samtidigt som den tidigare starka tillväxten i Kina har krympt till strax över 1 procent.

Men priserna på stål i Kina kan ha bottnat. Den bedömningen gjorde den nyvalde vice ordföranden Xiaogang Zhang i den internationella branschorganisationen Worldsteel inför reportrar i samband med branschens årliga stormöte på onsdagen.

Xiaogang Zhang, som valts in i styrelsen i egenskap av koncernchef i den kinesiska ståljätten Anshan Iron and Steel group, uttalade sig mot bakgrund av den överkapacitet som har drabbat sektorn under året.

- Det råder överkapacitet i branschen och det är ett allvarligt problem, men nu ser vi en stabilisering av marknaden, sade han.

Organisationens officiella prognos om stålmarknadens framtida utveckling väntas bli offentlig först under torsdagen. Men i ett uttalande, som den nyvalde vice ordföranden betonade var hans personliga uppfattning, menade han att utvecklingen under de senaste två veckorna i Kina kan innebära att det fjärde kvartalet ser ut att bjuda på en stabilare utveckling.

Uppgifterna om att kylan på den kinesiska stålmarknaden lindras kommer på onsdagen också från andra håll. Nyhetsbyrån Reuters skriver att de kinesiska stålpriserna (terminspriser) steg till tvåmånadershögstanivåer under dagen. Prishöjningarna förklaras med tilltagande förhoppningar om att den kinesiska regeringen ska pumpa in mer pengar i landets ekonomi, för att stötta tillväxten som har mattats av under det senaste halvåret. Samtidigt har även priserna på järnmalm stigit med mer än 12 procent under de senaste två dagarna, enligt Reuters.

På stålkongressen i New Delhi anförde C S Verma, chef för den indiska stålmyndigheten Sail, att landet avser att fördubbla landets produktion av råstål med 72 miljoner ton per år från dagens nivå. Indien ska enligt honom ”snart” bli världens näst största stålland.

Bland närvarande toppar som representerar de minsta ståltillverkarna märks chefen för svenska SSAB, Martin Lindqvist, i sällskap med tre andra chefer i bolaget samt hans finländska kollega Rautaruukkichefen Sakari Tamminen, liksom vd:n för Ovako AB Tom Erixon.

Vad tänker du när du hör indiska beslutsfattare planera för dubblad produktion till 150 miljoner ton stål 2017 och hela 200 miljoner ton 2020?

- Det är naturligt att det går åt en hel del stål i växande ekonomier, säger Martin Lindqvist. Om de sedan kommer att tillverka 150 eller 200 miljoner ton stål har jag ingen uppfattning om.

Samtidigt råder stark överkapacitet i Europa?

- Ja, vi arbetar på 80 procents kapacitetsutnyttjande.

Finns det någon bot på överkapaciteten i Europa?

- Det är klart att det finns. Det handlar om att ta bort kapacitet eller konsolidera. Eller att öka efterfrågan. Det finns domstolsbeslut på att man ska stänga en stor anläggning i Europa (Rivas anläggning i södra Italien) och det tror jag är bra av flera skäl. Dels miljömässigt men också marknadsmässigt, säger Martin Lindqvist.

Stålbranschen, som fram till för några år sedan leddes av företagsledare från västländer och Japan, leds numer i allt högre grad av företagsledare som företräder bolag med bas i snabbväxande ekonomier. Två av de tre mäktigaste i den nyvalda styrelsen kommer från de så kallade Bricländerna.

Alexej Mordasjov, vd för den ryska ståljätten Severstal, har tagit över uppdraget som ordförande för Worldsteel. Andre vice ordförande är chefen för koreanska Posco, Joon-Yang Chung. Bland samtliga 15 nyvalda styrelseledamöter representerar 6 företag med rötter i Kina, Indien eller Ryssland.

En av mötes huvudpersoner är den Indienfödde men i London bosatte Lakshmi Mittal, som enligt tidningen Forbes räknas som en av världens mest förmögna personer.

Det företag han dominerar ägarbilden i, Arcelormittal, står ensamt för en stålproduktion på nära 100 miljoner ton per år (2011) och dominerar därmed branschen som producerar cirka 1500 miljoner ton per år.

I månadsskiftet september/oktober beslutade Arcelormittal, där Mittal är ordförande och koncernchef, att stänga två masugnar i Frankrike vilket vållat en politisk debatt som också kommit att involvera landets politiska ledning.

Stängningen av de två masugnarna, som legat i malpåse under lång tid, verkställs under 2013.

Bland topparna på plats i New Delhi märks även flera andra av de tyngsta stålbaronerna i världen. Däribland Lejiang Xu, ordförande i det näst största kinesiska stålbolaget Baosteel samt Joon-Yang Chung, ordförande och koncernchef i världsfyran, koreanska Posco. På plats är också branschsexan  Nippon Steels koncernchef och ordförande Shoji Munoeka.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom