Stark återhämtning på Wall Street

Börserna i New York gjorde en stark återhämtning på tisdagen i volatil handel efter måndagens ras. Uppgången kom efter att president Donald Trump utlovat stimulanser för att stödja USA:s ekonomi.
Stark återhämtning på Wall Street - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 4,9 procent till 25.018. Det bredare S&P 500-indexet hade ökat 4,9 procent till 2.882 medan Nasdaqs kompositindex hade avancerat 5,0 procent till 8.344.

Sektorvis gick teknik och finans starkast. Även energibolag återhämtade sig då oljepriset vände tvärt upp efter måndagens ras, i kölvattnet av oljepriskriget mellan Ryssland och Saudiarabien.

“De (stimulanserna) kan inte bota viruset man de kan hjälpa till att kontrollera de ekonomiska konsekvenserna”, sade Brent Schutte, chefinvesteringsstrateg vid Northwestern Mutual Wealth Management Company, till CNBC.

Marathon Oil, vars aktie rasade 46 procent på måndagen i det dramatiska oljefallet, rusade över 21 procent efter att ha sänkt prognosen för årets investeringstakt med just 21 procent.

Även sektorkollegan Occidental Petroleum gick starkt. Visserligen har bolaget beslutat att sänka sin kvartalsvisa utdelning men aktien steg drygt 14 procent då Occidental även beslutat att dra ned på sina investeringar till följd av den skarpa nedgången i oljepriset.

Läkemedelsbolaget Novavax var upp 6,3 procent efter att bolaget meddelat att det får bidrag för att starta kliniska fas 1-tester under våren med ett covid-19-vaccin.

Tesla planerar att öka produktionskapaciteten för särskilda bildelar vid fabriken i Shanghai, enligt ett statligt dokument som Reuters har tagit del av. Elbilstillverkarens aktie steg 6,1 procent.

Dick Sporting Goods var upp 4,0 procent efter att ha överträffat analytikernas förväntningar vad gäller intäkter såväl som vinst per aktie.

Delta Airlines rekylerade upp 4,5 procent. Flygbolaget vidtar en rad åtgärder med anledning av virusutbrottet som innebär lägre efterfrågan. Bland annat minskas kapaciteten med cirka 15 procent, varav den inhemska kapaciteten minskas med 10-15 procent och den internationella med 20-25 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen rekylerade upp hela 25 punkter till 0,79 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.