Stark inledning på Wall Street

2016-02-22 15:40 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

De amerikanska börserna öppnade högre på måndagen och tog därmed rygg på Asien och Europa. Uppgångarna är breda och omfattar alla sektorer.

Oljepriserna stiger kraftigt efter prognoser om amerikanska produktionssänkningar och fallande riggantal. Samtidigt var de preliminära inköpschefsindexen från Markit något sämre än väntat.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.28 upp 1,3 procent till 16.596. Det bredare indexet S&P 500 var upp 1,3 procent till 1.943 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 1,3 procent till 4.564.

Tioårsräntan var 1 punkt högre vid 1,76 procent medan trettioårsräntan var 1 punkt högre vid 2,62 procent.

IEA bedömer att den amerikanska skifferoljeproduktionen faller med 600.000 fat i år och med 200.000 fat nästa år och att marknaden når balans 2017. I fredags visade statistik från Baker Hughes att antalet aktiva oljeriggar i USA fortsätter att falla.

De preliminära inköpschefsindexen för EMU var sämre än väntat för tillverkningssektorn och bara marginellt sämre än väntat för tjänstesektorn. Siffrorna höll sig dock alltjämt ovanför 50-strecket. Utfallet för tillverkningssektorn i USA var ungefär samma som i Europa.

Bland enskilda aktier rapporterade Botox-tillverkaren Allergan innan öppning intäkter och ett justerat resultat som var bättre än väntat. Flera läkemedel i portföljen ökade sin försäljning med tvåsiffriga procenttal, allra bäst gick Botox som ökade med 43 procent. Aktien steg 3,4 procent.

Efter en förlikning med amerikanska myndigheter kring försäljning av bolåneobligationer och därtill hörande reservering på 1,5 miljard bedömer Goldman Sachs att man har runt 2 miljarder i juridiska kostnader kvar att ta utöver vad man redan har reserverat. I november, innan bolåneförlikningen var den siffran drygt 5 miljarder. Aktien var upp 1,6 procent.

Golvförsäljaren Lumber Liquidators sjönk 20 procent efter att myndigheterna rättat en tidigare rapport och sagt risken att få cancer om utsatts för vissa av bolagets laminatgolv är tre gånger högre än vad man tidigare trott.

21st Century Fox steg 3,4 procent. Filmen Deadpool hade ytterligare en bra biohelg då den drog in 55 miljoner i USA. Totalt har filmen dragit in 235 miljoner i USA.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS