Stark jobbdata lyfte USA-börserna

De ledande börserna i New York avancerade under fredagen, sedan en oväntad styrka i jobbrapporten för november återigen lockat till köp av risktillgångar.
Stark jobbdata lyfte USA-börserna - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 1,2 procent till 28.015. Det bredare S&P 500 var upp 0,9 procent till 3.146 medan Nasdaqs kompositindex hade ökat 1,0 procent till 8.657.

Även dollarn stärktes efter rapporten som visade att sysselsättningen i USA steg med 266.000 personer i november, jämfört med väntade 185.000, samtidigt som jobbutfallen för föregående två månader reviderades upp.

Urstarka amerikanska jobbsiffrorAntalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 266.000 personer i november. Arbetslösheten uppgick till 3,5 procent, jämfört med 3,6 procent månaden före. 

Arbetslösheten uppgick till 3,5 procent, vilket var lägre än väntade 3,6 procent, samtidigt som timlönerna steg snäppet mer än väntat.

“För aktiemarknaden, ger det lite uppmuntran att USA verkligen inte är på väg mot en hård landning… Inför nästa år är utsikterna för rapporterna fortfarande i ganska god form”, sade James McCann, vid Aberdeen Standard Investments, till Bloomberg News.

Handelsförhandlingarna mellan USA och Kina var annars fortsatt i blickfånget. Donald Trump sade under torsdagen att USA har “väldigt bra samtal” med Kina och att “något kan hända” angående en lösning innan tidsfristen den 15 december. Under fredagen kommenterade Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow att “framsteg har gjorts”, men att något formellt avtal ännu inte slutits.

Sektorvis gick energisektorn starkt i kölvattnet av turerna och de olika beskeden vid mötet för oljekartellen Opec och deras samarbetspartners där produktionsminskningar klubbades.

Bland storbolagen steg konglomeratet 3M med 4,3 procent och kemibolaget Dow med 2,4 procent. Apple steg 1,9 procent och noterades under handeln till en ny rekordnotering på 271 dollar.

Uber backade 2,8 procent. Skjutsdelningstjänsten fick under fjolåret in över 3.000 anmälningar om sexuella övergrepp från förare, enligt en rapport som avser att förbättra säkerheten och bevisa att bolaget faktiskt agerar efter att myndigheter kritiserat verksamheten ur flera aspekter.

Goldman Sachs kan komma att få betala mindre än 2 miljarder dollar i en förlikning i den nu ökända 1MDB skandalen. En klart mindre summa än de 7,5 miljarder dollar som Malaysias finansminister tidigare yrkat på. Aktien stängde 3,4 procent upp.

Elbilstillverkaren Tesla stärktes 1,7 procent till 356 dollar. Morgan Stanley har kvar sin riktkurs på 250 dollar och rekommendationen jämvikt, men säger nu att det optimistiska scenariot är 500 dollar per aktie snarare än 440 dollar. Den nyligen uppvisade Cybertrucken och ett mer optimistiskt scenario i Kina ligger bakom den förbättrade kurspotentialen. Vidare har kinesiska industridepartementet listat Teslas Model 3 som en av de fordonsmodeller med förnybarhetsprofil som rekommenderas få stöd av statliga subventioner.

Kosmetikbolaget Ulta Beaty som i somras levererat en kvartalsrapport som fick aktien att falla 30 procent, fick i dag en liten upprättelse och steg 11 procent. Bolagets rapport för det tredje kvartalet visade en utveckling långt bättre än många analytiker tidigare befarat. Trots kursrusningen handlas aktien fortfarande långt under nivåerna innan sommarens fadäs.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 3 punkter till 1,84 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.