Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stark Kinastatistik håller Asienbörserna uppe

2019-04-17 08:35
Foto: Johan Hallnäs / TT

Börserna i Asien utvecklades blandat på onsdagen, med uppgångar i Tokyo och Fastlandskina och i stort sett oförändrade index i Hongkong och Seoul.

Från Kina kom flera nyckeltal som överraskade positivt och bidrog till att dra upp asiatiska börsindex. Framför allt industriproduktionen i mars var stark och ökade 8,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, mot väntade 5,9 procent enligt Reuters.

Kinas BNP steg 6,4 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol - något högre än de 6,3 procent som väntades på förhand, enligt Reuters enkät. Den kinesiska detaljhandeln i mars ökade 8,7 procent jämfört med mars året före, även detta en större ökning än väntade 8,4 procent.

Angående den oväntat stora ökningen av industriproduktionen kommenterade Cui Li, ansvarig för makroanalys vid CBB International, att den svaga utvecklingen på senare tid ser ut att vara över men att man ska hålla i minnet att marssiffrorna påverkas av säsongsmässiga faktorer.

"Jag skulle inte bli överraskad om något av detta momentum mattas av en smula de kommande månaderna", sade han till Bloomberg TV.

I Tokyo bidrog Toyota mest till uppgången i Topix genom en kursuppgång med nära 2 procent. Suzuki steg ännu mer, 4 procent, efter att ha uppgraderats till köp av Deutsche Bank.

I Hongkong tyngde försäkringsbolaget AIA Hang Seng-index genom en nedgång med 1 procent. I topp av indexet låg Volvo Cars systerbolag, Geely Automobile, som lyfte hela 8,4 procent. Flera kinesiska biltillverkare steg på spekulationer om att landets planeringsmyndighet NDRC, National Development and Reform Commission, överväger att lätta på kontrollen över antalet billicenser som tillåts i stora städer.

På börsen i Seoul har det skuldsatta flygbolaget Asiana stigit kraftigt en tid sedan Financial Services Commission i Korea uttalat att bolaget ska räddas. På onsdagen föll dock aktien igen, med 16 procent, sedan Korea Development Bank som leder processen med att sälja en del av bolaget sagt att planen kommer att ta minst sex månader att genomföra.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom