Stark Kinastatistik håller Asienbörserna uppe

Börserna i Asien utvecklades blandat på onsdagen, med uppgångar i Tokyo och Fastlandskina och i stort sett oförändrade index i Hongkong och Seoul.
Stark Kinastatistik håller Asienbörserna uppe - pil-asien-upp-affarsvarlden-700_binary_6853001.png

Från Kina kom flera nyckeltal som överraskade positivt och bidrog till att dra upp asiatiska börsindex. Framför allt industriproduktionen i mars var stark och ökade 8,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, mot väntade 5,9 procent enligt Reuters.

Kinas BNP steg 6,4 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol – något högre än de 6,3 procent som väntades på förhand, enligt Reuters enkät. Den kinesiska detaljhandeln i mars ökade 8,7 procent jämfört med mars året före, även detta en större ökning än väntade 8,4 procent.

Angående den oväntat stora ökningen av industriproduktionen kommenterade Cui Li, ansvarig för makroanalys vid CBB International, att den svaga utvecklingen på senare tid ser ut att vara över men att man ska hålla i minnet att marssiffrorna påverkas av säsongsmässiga faktorer.

”Jag skulle inte bli överraskad om något av detta momentum mattas av en smula de kommande månaderna”, sade han till Bloomberg TV.

I Tokyo bidrog Toyota mest till uppgången i Topix genom en kursuppgång med nära 2 procent. Suzuki steg ännu mer, 4 procent, efter att ha uppgraderats till köp av Deutsche Bank.

I Hongkong tyngde försäkringsbolaget AIA Hang Seng-index genom en nedgång med 1 procent. I topp av indexet låg Volvo Cars systerbolag, Geely Automobile, som lyfte hela 8,4 procent. Flera kinesiska biltillverkare steg på spekulationer om att landets planeringsmyndighet NDRC, National Development and Reform Commission, överväger att lätta på kontrollen över antalet billicenser som tillåts i stora städer.

På börsen i Seoul har det skuldsatta flygbolaget Asiana stigit kraftigt en tid sedan Financial Services Commission i Korea uttalat att bolaget ska räddas. På onsdagen föll dock aktien igen, med 16 procent, sedan Korea Development Bank som leder processen med att sälja en del av bolaget sagt att planen kommer att ta minst sex månader att genomföra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets