Stark rapport från Nokia

Andra kvartalet blev bättre än väntat, Nokia höjer också prognos för Netwoks på grund av 5G.
Stark rapport från Nokia - nokia-700_binary_6952563.jpg

Telekombolaget Nokia redovisar ett resultat per aktie, exklusive extraordinära kostnader (non-IFRS), på 0:05 euro för det andra kvartalet 2019.

Genomsnittet av 17 analytikers förväntningar låg på en vinst på 0:02 euro per aktie, enligt Infront Datas sammanställning. Det rapporterade resultatet per aktie blev -0:03 euro, mot snittestimatet -0:03 euro per aktie.

Omsättningen hamnade på 5.694 miljoner euro för kvartalet. Analytikernas snittförväntningar låg på en omsättning på 5.394 miljoner euro.

Telekombolaget Nokia justerar upp prognosen för Networks och Nokia Softwares primära adresserbara marknad i år. Den förväntas nu växa något, skriver bolaget i rapporten.

Tidigare var prognosen att marknaden skulle vara oförändrad (”flattish”) under helåret 2019. Nokia upprepar samtidigt att marknaden väntas växa under helåret 2020.

Liksom tidigare räknar Nokia med att kunna utvecklas bättre än marknaden under 2019 såväl som på längre sikt.

Utvecklingen inom 5G-utbyggnaden i marknaden ligger bakom Nokias höjda prognos för Networksmarknaden i år.

”Vi har sett 5G ta fart. Vi ser en bra utveckling på försäljningen under första halvåret som har förbättrat vår syn från den tidigare bedömningen om en oförändrad marknadsutveckling”, sade Nokias finanschef Kristian Pullola vid torsdagens konferens med journalister.

Nokia räknar nu med att Networksmarknaden kan växa någon i år, jämfört med den tidigare prognosen om en oförändrad marknad.

Vilka marknader bidrar till den starkare utvecklingen?

”Jag tror att det är de marknader där 5G-utbyggnaden har börjat, och där den väntas accelerera under andra halvåret, som USA, Korea och Japan”, sade Kristian Pullola.

Nokiachefen Rajeev Suri vidareutvecklade:

”Sedan finns det länder i Mellanöstern och Kina som kommer att börja senare i år. Vissa europeiska marknader finns också med här, Italien och Storbritannien. Nästa år kommer det att bli många fler marknader.”

Nokiaaktien handlades upp närmare 7 procent i torsdagens öppningshandel i ett lättnadsrally efter att halvårsrapporten presenterats.

”Solid återhämtning andra kvartalet”, skriver Credit Suisse i en initial analys där investmentbanken konstaterar att försäljningen såväl som resultatet var bättre än Credit Suisse egna förväntningar och konsensus i marknaden.

Investmentbanken lyfter specifikt fram den starka återhämtningen inom Mobile och Routing i affärsområdet Networks under kvartalet.

Plumpen i rapporten var Nokias kassaflöde. ”En besvikelse var att nettokassan föll till 0,5 miljarder euro (jämfört med 1,99 miljarder euro under det första kvartalet) som en följd av rörelsekapitalet”, skriver Credit Suisse.

Citi framhåller att eftersom andra kvartalet kom in starkt och konsensusförväntningarna för närvarande ligger under Nokias guidning väntas en del uppgraderingar av estimaten, skriver Bloomberg News.

Inderes analytiker Mikael Rautanen pekar dock på att det starka resultatet under andra kvartalet delvis kan ha att göra med säsongssvängningar mellan kvartalen.

”Det finns inte riktigt så stora skäl att fira den stora positiva resultatöverraskningen som man vid en första anblick kan tro”, säger han till Bloomberg News.

Han hänvisar till att Nokia räknar med att det tredje kvartalet kommer att bli svagare och menar att det ”verkar som att det starka andra kvartalet delvis kan hänvisas till säsongsmässiga svängningar – där vissa kvartal har mer högmarginalleveranser då resultatet stiger”.

Nokia står fast vid sin helårsprognos, men Inderes konstaterar att det krävs mycket arbete för att nå helårsprognosen och menar att det inte är uppenbart att den kommer att nås.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco