Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stärkt krona efter Riksbankens kommentar

2017-11-21 16:41
Svensk enkrona och en euro. Foto: IBL

Efter en försvagning på morgonen, som förde upp euron över 10-nivån för första gången på ett år, återhämtade sig kronan i eftermiddagens handel på tisdagen.

Svenska räntor sjönk något och euron stabiliserades mot andra valutor, efter ett fall på måndagen, när marknaden såg förbi politisk osäkerhet i Tyskland.

Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick talade i Köpenhamn på tisdagen och sade att Riksbankens prognos pekar mot att kronan ska stärkas framöver. Hon sade också att den senaste tidens kronförsvagning kan vara temporär och att det inte bör läsas in alltför mycket i rörelsen.

I samband med kommentarerna stärktes kronan 3-4 öre och därmed summerades tisdagens förstärkning till omkring 5 öre mot euron till 9:91. Mot dollarn stärktes kronan 4 öre till 8:44.

Kerstin af Jochnick sade vidare att oktoberinflationen (KPIF-inflationen var 1,8 procent under månaden, mot väntade 2,0 procent enligt SME Direkt) var "ganska nära" prognos och att vi tydligt ser att bostadspriserna har dämpats.

Hon sade att det var rimligt att bostadspriserna dämpades något men att hon inte såg något stort prisfall.

Om det fanns någon effekt från bostadsmarknaden på konsumtionen som skulle påverka penningpolitiken har Riksbanken inte sett den än.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 1 punkt på tisdagen till 0,72 procent.

Under helgen kom nyheten om att regeringssamtalen hade kollapsat och presidenten Frank-Walter Steinmeir uppmanade samtliga partier att försöka hitta lösningar för att undvika nyval, men förbundskansler Angela Merkel sade att hon föredrar nyval framför att leda en minoritetsregering.

En företrädare för ett av de tilltänkta koalitionspartierna, FDP, sade på tisdagen att förhandlingar bör fortsätta och att nyval bör vara ett sistahandsalternativ.

"Jag ser inte att nyval skulle vara nästa steg. Presidenten gjorde klart att det nu är varje partis ansvar att samtala och försöka organisera en ny majoritet, och nyval är bara det sista alternativet", sade Michael Theurer, men tillade att FDP inte räds nyval om det blir det.

"Värsta utfallet är att den tyska politiska processen kommer ta lite längre tid att lösa sig men marknaden räknar inte med något extraordinärt som kommer från det här och helhetsbilden är att ekonomin går starkt", sade Esther Reichelt, valutastrateg vid Commerzbank, till Reuters.

Capital Economics skrev att de inte trodde att den politiska krisen skulle ha någon negativ effekt på näringslivets eller konsumenternas förtroende "och givet likheterna mellan de större partiernas ekonomiska politik borde den slutgiltiga koalitionen inte ha någon signifikant effekt på våra tillväxtprognoser för kommande två åren".

Euron handlades sidledes på tisdagen vid 1:1743. Räntan på den tyska tioåringen sjönk 2 punkter till 0,34 procent.

I samband med den politiska osäkerheten i Tyskland stärktes också pundet mot euron efter försiktig optimism kring Theresa Mays brexit-bud.

Premiärministern fick på tisdagen stöd av ministrar från båda sidor av den splittrade regeringen för att höja budet för brexitnotan till 40 miljarder pund, enligt ITV.

"Storbritannien och EU måste gå framåt tillsammans", sade premiärministern i ett uttalande och antydde att ett bättre bud nu måste mötas av EU-sidan med ett löfte om att börja tala om handelsfrågor efter brexit.

"Inget är färdigt ännu på något sätt. Jag är fortsatt pessimistisk och tror att det kan bli betydande missnöjdhet som skulle leda till ett svagare pund", sade Marshall Gittler, global chefsstrateg vid ACLS, till Reuters.

Pundet stärktes omkring 0,1 procent mot euron på tisdagen.

Bloomberg News rapporterade, med hänvisning till källor med insyn i policydiskussionerna, att ECB troligen endast kommer göra små justeringar i sin framåtblickande guidning under nästa år, snarare än mer omfattande skiften i språkbruket då de går mot ett avslut av tillgångsköpen.

Små skiften i språkbruket om den förväntade policybanan skulle vara rimligt och förenligt med en gradvis exit från de okonventionella stimulansåtgärderna, enligt källorna som tillägger att frågan inte formellt diskuterats i ECB-rådet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom