Statistiken som får oljepriset att falla

Ett antal faktorer har pressat ned priset på olja vilket i sin tur sänkt kurserna för oljebolagen på Stockholmsbörsen.

På onsdagsmorgonen visade nya siffror från American Petroleum Institute, API, att de amerikanska råoljelagren stigit med 14,2 miljoner fat under föregående vecka. Det var betydligt högre än väntade 2,5 miljoner fat. Uppgifterna fick priset på råolja att dala och oljebolagen på Stockholmsbörsen låg samtliga på rött. Vid 10-tiden var Africa Oil ned 2 procent, Lundin Petroleum -1 procent, Shamaran Petroleum och Tethys Oil -0,7 procent. Mest sjunker Black Pearl Resources och Enquest, ned 4 respektive 4,7 procent.

Sedan årsskiftet ligger endast Enquest på plus, upp 2,7 procent. För övriga är utvecklingen negativ: Africa Oil (-6,4 procent), Black Pearl (-12,1 procent) Lundin Petroleum (-1,3 procent), Shamaran (-13,1) och Tethys (-6,7 procent).

Klockan 16.30 på onsdagen, svensk tid, presenteras USA:s energidepartement, DOE, sin statistik för landets oljelager. Om den bekräftar siffrorna från API kan oljepriserna pressas ned ytterligare, skriver CNBC. Analytiker som nyhetssajten talat med tror att WTI-oljan kan sjunka ner till 50-dollarsnivån.

– Om ökningen överstiger 1,7 miljoner fat, i genomsnitt de senaste fem åren, skulle vi se det som en negativ indikator, säger Tim Evans, råvaruanalytiker på Citi, till Marketwatch.

Förutom ett högre utbud pressas oljepriset av en svag efterfrågan i Kina. På tisdagskvällen rapporterade Reuters att landets oljebehov växte med 2,5 procent 2016, jämfört med 3,1 procent året innan. Det är den svagaste siffran på tre år.

Samtidigt har antalet oljeriggar fortsatt att öka i USA. Enligt statistik från Baker Hughes har de ökat från 467 stycken i fjol vid den här tiden, till 583 stycken per den 3 februari 2007, enligt siffror från Baker Hughes.

Oljekartellen Opec har tidigare enats om att ett oljepris på 60 dollar per fat är rimligt. För att höja priset slöt Opec och Ryssland ett avtal om produktonssänkningar som trädde i kraft den 1 januari i år. På tisdagen meddelade Irans oljeminister att Opec borde sänka produktionen ytterligare under andra halvan 2017 för att vända den negativa pristrenden, enligt Fars news.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco