Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Statsvetare: S kommer fortsätta rasa

2011-11-24 09:59

Statsvetaren Sören Holmberg tror inte att raset för Socialdemokraterna ännu är klart. Han tror på skrämmande lågt väljarstöd för S, som borde få Håkan Juholt att darra.

Socialdemokraterna har senaste tiden redovisat bottenrekord efter bottenrekord i olika marknadsundersökningar om partiledarförtroende och väljarstöd.

Statsvetare Sören Holmberg tror inte att partiet ännu nått botten, utan att partiet kan komma att fortsätta rasa ända ner till 15 procent av väljarstöd bland svenskarna.

- Ungefär femton till sjutton procent är mitt estimat av kärnväljarna. Så det finns en bit kvar att sjunka innan vi är nere på rock bottom, sa Sören Holmberg till TV4 Nyheterna.

Håkan Juhols håller själv med om att en vändning inte är förestående inom kort. Nästa vecka kommer statliga SCB med sin stora väljarbarometer och partiledaren tror inte den blir munter läsning.

-Att SCB på något sätt skulle visa att vi är på väg upp, tror jag inte. Vi har inte kommit ut med någon politik, berättar Juholt i dagens Aftonbladet.

Däremot tror han att det snart vänder. Redan om lite drygt en månad, vid årsskiftet, kommer Socialdemokraternas siffror var bättre tror partiledaren.

-Jag tror att vi får ett starkt opinionsstöd under hela nästa år. Och i takt med att politiken får tala så kommer vi stärkas, säger han till Aftonbladet

I en dagsfärsk mätning av Novus/TV4 får Socialdemokraterna dock nya bottensiffror.

Socialdemokraterna stöds av 27 procents av väljarna, vilket är en historisk bottennotering för Socialdemokraterna i Novus mätningar.

Samtidigt som allt fler inte kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna fortsätter Moderaternas väljarstöd att öka.

Alliansen får i senaste väljarbarometern egen majoritet med över 50 procent av rösterna. Det innebär att Sverigedemokraterna skulle förlora sin vågmästarroll om det vore val idag.

Undersökning har genomförts under perioden 25 oktober till 21 november och innefattar 2 000 intervjuade personer.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren (S) menar att det inte är speciellt troligt att Håkan Juholt leder Socialdemokraterna över nästa val 2014.

-Om jag hade tusen spänn så skulle jag sätta 750 av dem på att han inte leder partiet genom nästa val. Men jag skulle ändå sätta 250 på att han klarar sig igenom det, säger Stig-Björn Ljunggren till TV4 Nyheterna.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom