Stefan Edbergs börsfavoriter

Stefan Edberg, delägare i Case Asset Management, ger sin syn på börsläget och tipsar om sina favoritaktier.

Nu börjar det på allvar trilla in sämre makrostatistik från USA. Hur länge ska det fortsätta?
– Det är mycket psykologi i marknaden. Man blir matad i media hela tiden, just nu är sentimentet väldigt dåligt. Vi hade ett stort uppsving från 2003 och det har funnits mycket likviditet i marknaden. På detta har vi en kreditkris som vi ännu inte tagit oss ur.

Hur allvarligt är det tilltagande inflationshotet runt om i världen?
– Inflation är aldrig bra. Det är ett spöke som man vill hålla i schack. Vi har under 15-20 år haft fallande priser. Så när nu prisutvecklingen för olja och spannmål är så pass brant, är det inte konstigt om det byggs upp inflation. Det känns som man ska vara lite försiktig, även om det verkar som inflationen är under kontroll just nu.

Vad kommer att styra börsen framöver?
– Man vill se en vändning i USA och en stabilisering av kreditmarknaden och bostadsmarknaden. Det är fortfarande USA som styr mycket. En viktig fråga är vad som händer med dollarn. Kan dollarn stärkas är det positivt. Jag tror att man ska vara lite försiktig ett tag till, och att man ska försöka köpa i omgångar. Oljepriset är också en viktig faktor som påverkar.

Blir det en krasch för oljepriset och råvaror i allmänhet?
– Det kan helt klart bli en minikrasch i många tillgångslag. När oljan väl vänder kommer den säkert att tappa runt 30 procent. Vi har fortfarande en stigande trend, frågan är om den vänder i dag eller i morgon. Samtidigt gäller det att ha lite perspektiv på saker och ting. Folk kan tycka att bensinen är dyr på 15 kronor litern, men har inga problem med att betala 14 kronor för en flaska vatten på samma mack.

Klassiska frågan, när vänder det?
– Tittar man tillbaka i tiden har det ofta inneburit väldigt bra köptillfällen när direktavkastningen kommit upp på höga nivåer. Det är många som tycker att det börjar bli billigt. Men det förutsätter att vinsterna hålls uppe. Har man lite längre perspektiv är det med största sannolikhet ett ganska bra köpläge. Om man inte tror på en riktig depression förstås. Men det tror inte jag på. Just nu håller sig de flesta ganska passiva. Man inväntar nästa period av kvartalsrapporter. Det blir kanske inte förrän fram till årsskiftet som folk börjar agera igen. Samtidigt måste man komma ihåg att det skapas mycket möjligheter. Men det finns inga tecken på att det håller på att vända. Det vänder kanske någon gång under det fjärde kvartalet.

Vilka sektorer är det som gäller?
– Vi är positiva till råvaror och spannmål, investeringsvaror, energi och rent vatten. Men det är mer en timingfråga när man ska gå in. Just nu kanske inte är det bästa tillfället. Jag tror att man ska ha integrerade oljebolag som Royal Dutch Shell och BP. De är framtidens obligationer. Generellt tror jag också på amerikanska exportbolag som Coca-Coca, General Electric och Microsoft. Titta på vad som hände med de svenska exportbolagen när kronan släpptes fri på 1990-talet. Sedan kommer USA att vända snabbare än vad många tror. I Sverige är bankerna det som kommer att vända i första hand.

Vilka branscher ska man hålla sig undan från?
– Börsen har tappat ganska mycket generellt, och jag tycker egentligen inte att det finns någon särskild som sticker ut. I Europa ska man nog akta sig för bolag som sysslar med husbyggen.

Ni har en modellportfölj, vilka är era favoritaktier just nu?
– Vi tycker om den stora substansrabatten i Investor, och gillar även den höga direktavkastningen i Volvo och SCA.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.