Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stefan Persson ökar i H&M

2018-05-17 10:01
Stefan Persson. Foto: All over press

H&M:s styrelseordförande och huvudägare Stefan Persson har via sitt bolag Ramsbury Invest den 14-16 maj köpt 7,1 miljoner aktier för sammanlagt 985 miljoner kronor.

Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.

Efter köpen äger Stefan Persson med familj 44,5 procent av kapitalet, enligt ägardatatjänsten Holdings. Röstandelen på 73 procent, att jämföra med de 14,3 procent av röstandelen som bjöds ut i börsnoteringen 1974.

Sedan senaste H&M-rapporten, som kom i slutet av mars, har Stefan Persson med start den 11 april och till och med de på torsdagen tillkännagivna köpen handlat drygt 45 miljoner B-aktier i H&M, för sammanlagt 6,4 miljarder kronor.

Summan börjar närma sig det han i år får i aktieutdelning från bolaget: vid avstämningsdagen för årets H&M-aktieutdelning, 11 maj, ägde Stefan Persson cirka 727 miljoner aktier i bolaget (varav samtliga utställda 194,4 miljoner A-aktier), en post som berättigar till en utdelning på strax under 7,1 miljarder kronor (utdelningen betalas i år dock ut halvårsvis).

Köpen kan ses i ljuset av ett tidigare och sedermera tillbakadraget H&M-förslag om att i stället för kontantutdelning erbjuda samtliga aktieägare möjligheten att återinvestera erhållen utdelning i nyemitterade H&M-aktier.

"Om återinvesteringsplanen introduceras avser H&M-koncernens största ägare familjen Stefan Persson med bolag att återinvestera erhållen utdelning under 2018 i planen", meddelades det i bokslutskommunikén, varpå alltså planen skrinlades.

Värdet på Stefan Perssons H&M-innehav uppgår till 103 miljarder kronor. Det näst största innehavet i hans portfölj är enligt Holdings Hexagon, där han ägde aktier värda 8,2 miljarder kronor den 30 april och är tredje största ägare efter Melker Schörling AB - som bland andra Stefan Persson nyligen har köpt ut från börsen - och Blackrock. Det motsvarade 4,8 procent av kapitalet och 3,4 procent av rösterna i mätteknikbolaget.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom