Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Stigande börs med banker mot strömmen

2018-01-03 10:32
Foto: TT

Stockholmsbörsen inledde som väntat onsdagen med stigande kurser i likhet med de utvecklingen på de större marknaderna i Europa. Flertalet aktier i OMXS30 noterades på plus. Bland vinnarna märktes många verkstadsbolag medan bankerna var under press.

Oljeterminerna handlas med små förändringar medan basmetallerna överlag noteras ner. Bitcoin handlas en bit över 15.000 dollar.

Vid 10.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.588. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till drygt 2 miljarder kronor.

På den globala politiska arenan fortsätter relationen Nordkorea/USA att bjuda på (o)roande tecken. Kim Jong-Uns nyårstal, om att han har en kärnvapenknapp på sitt arbetsbord redo att användas om landet hotas, har under natten bemötts av president Donald Trump. "Jag har också en kärnvapenknapp, men den är mycket större och kraftfullare än hans och min knapp fungerar", twittrade presidenten.

En något mer hoppfull signal märktes då Nordkorea nu på morgonen öppnade upp en kommunikationskanal med Sydkorea.

Volvo placerade sig högt bland vinnarna i storbolagslistan med en uppgång på 1,5 procent. Aktien har fortfarande några kronor kvar till 160 kronor, den nivå som gällde innan mellandagsbeskedet om att kinesiska Geely gått in som storägare.

SKF och Atlas Copco avancerade 1,6 respektive 1,4 procent.

H&M var 0,8 procent upp. Den brittiska kläd- och inredningskedjan Next klättrade 9 procent i Londonhandeln efter att ha höjt sin resultatprognos något för innevarande räkenskapsår.

Bankerna utvecklades svagt och sämst gick det för Handelsbanken och Nordea som noterades 0,8 respektive 0,4 procent ner. Sektorn underpresterade även ute i Europa, dock inte lika mycket som på hemmaplan.

Dometic avancerade nära 4 procent. Juan Vargues, som från årsskiftet är ny vd för Dometic som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, köpte på tisdagen ytterligare 121.000 aktier i bolaget i en transaktion med en köpeskilling på totalt drygt 10,1 miljoner kronor.

Enligt SvD hoppas Saab sälja Gripenplan till Polen, vars gamla ryska stridsflygplan snart faller för åldersstrecket varför landet har begärt besked om vilka företag som vill sälja nya plan, sannolikt ett 30-tal. Sabb noterades 1 procent upp.

ABG Sundal Collier inleder bevakning av medicinteknikbolaget Irras, listat på First North, med köprekommendation och riktkurs 49 kronor. Aktien noterades 5,5 procent upp till 30:50 kronor.

It-bolaget Orgo Tech hade sin första handelsdag på Aktietorget. Teckningskursen i den emissionen som nyligen gjordes var 3 kronor per aktie och noteringen under förmiddagen låg på 3:06 kronor.

 

På makroagendan

- USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

- USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

- USA: ISM industri-PMI december kl 16.00

- USA: bygginvesteringar november kl 16.00

- USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom