Stockholm trea i Norden

2016-02-16 08:27 Affärsvärlden TT
Söder Mälarstrand i Stockholm. Foto: imago/imagebroker/All over press

Bäst går det för norrmännen. Sämst till ligger finländarna. Svenskarna hamnar någonstans mittemellan - och vår huvudstad är inte längre Skandinaviens, om nu någon trodde det.

De bästa tillväxtutsikterna av de nordiska regionerna har Oslo, tätt följd av Köpenhamn. Stockholm håller tredjeplatsen.

– Stockholm ligger stabilt där, men det är inte stor skillnad mellan huvudstadsregionerna - vilket inte är jätteförvånande. Det som är lite förvånande är att utmaningarna är ganska stora i storstäderna på arbetsmarknadsområdet, bland annat med ungdomsarbetslöshet, säger Gunnar Lindberg, nationalekonom vid Nordregio, ett forskningsinstitut knutet till Nordiska rådet.

Inte mindre än fem norska områden återfinns på Nordregios tio-i-topp-lista över Nordens regioner med de ljusaste framtidsutsikterna 2015. Bland de svenska når bara Uppsala tio-i-topp, utöver Stockholm. Finländska regioner dominerar bland de lägst rankade.

Intressantast är enligt Lindberg de regioner som klättrat i rankningen från 2010, till exempel Jönköping och Örebro. Men för att hitta förklaringarna till detta krävs ytterligare forskning.

– Det handlar om att titta på vad de jobbat med strategiskt och långsiktigt de senaste tio-tjugo åren: Har man lyckats förnya näringslivet? Hur har man jobbat med matchningen på arbetsmarknaden och kopplingen mellan universitet och nyföretagande? Hur jobbar man med bostadsbyggande?

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom