Stockholm trea i Norden

2016-02-16 08:27 Affärsvärlden TT
Söder Mälarstrand i Stockholm. Foto: imago/imagebroker/All over press

Bäst går det för norrmännen. Sämst till ligger finländarna. Svenskarna hamnar någonstans mittemellan - och vår huvudstad är inte längre Skandinaviens, om nu någon trodde det.

De bästa tillväxtutsikterna av de nordiska regionerna har Oslo, tätt följd av Köpenhamn. Stockholm håller tredjeplatsen.

– Stockholm ligger stabilt där, men det är inte stor skillnad mellan huvudstadsregionerna - vilket inte är jätteförvånande. Det som är lite förvånande är att utmaningarna är ganska stora i storstäderna på arbetsmarknadsområdet, bland annat med ungdomsarbetslöshet, säger Gunnar Lindberg, nationalekonom vid Nordregio, ett forskningsinstitut knutet till Nordiska rådet.

Inte mindre än fem norska områden återfinns på Nordregios tio-i-topp-lista över Nordens regioner med de ljusaste framtidsutsikterna 2015. Bland de svenska når bara Uppsala tio-i-topp, utöver Stockholm. Finländska regioner dominerar bland de lägst rankade.

Intressantast är enligt Lindberg de regioner som klättrat i rankningen från 2010, till exempel Jönköping och Örebro. Men för att hitta förklaringarna till detta krävs ytterligare forskning.

– Det handlar om att titta på vad de jobbat med strategiskt och långsiktigt de senaste tio-tjugo åren: Har man lyckats förnya näringslivet? Hur har man jobbat med matchningen på arbetsmarknaden och kopplingen mellan universitet och nyföretagande? Hur jobbar man med bostadsbyggande?

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet