Stockholmsbörsen: Kurserna vänder ned

2016-12-01 10:52 Direkt Affärsvärlden
Stockholmsbörsen. Foto: Jörgen Appelgren

Stockholmsbörsens rekylerade ned i inledningen på torsdagen efter onsdagens oljedrivna uppgångar. Utvecklingen var i linje med liknande nedgångar på de större börserna i Europa.

Styrkan i oljepriset höll i under torsdagsmorgonen. Den positiva påverkan på börserna som helhet verkade dock klinga av redan i går kväll då New York-börserna rörde sig successivt lägre efter stängningen i Europa.

I Stockholm var storbolagsindexet OMXS30 vid 10.30-tiden ned 0,5 procent till nivån 1.475. Omsättningen på hela börsen var då 3,5 miljarder kronor.

Strålterapibolaget Elektas resultat i det andra kvartalet i bolagets brutna rapportår var klart lägre än väntat, såväl justerat som ojusterat.

Swedbanks hälsovårdsanalytiker Johan Unnerus sade till Nyhetsbyrån Direkt att rapporten var "i nederkant" mot förväntningarna och spådde en kursnedgång. Så blev också fallet och aktien var ned 3,5 procent.

Lundin Mining har antagit en utdelningspolicy där gruvbolaget från 2017 kommer att påbörja kvartalsvis utdelning om 0:03 kanadadollar, motsvarande 0:12 kanadadollar per år. Lundin Mining höjde också sina produktionsprognoser för koppar och zink för åren 2017 och 2018.

Lundin Mining ökade 1,7 procent. Stöd kom också från att gruvsektorn generellt gick starkare än index i Europa på förmiddagen.

Lucara Diamond, ett annat Lundin-bolag, bedömer att den ordinarie utdelningen under 2017 blir 0:10 kanadadollar uppdelat på fyra utbetalningar, upp från 0:06 dollar 2016. Intäkterna under samma år väntas uppgå till mellan 200 och 220 miljoner dollar 2017 exklusive försäljningen av jättediamanten Lesedi la Rona. Aktien var oförändrad, trots avskild utdelning om motsvarande cirka 0:10 kronor.

Fingerprint lanserade en ny sensor för smarta kort men ingen lättnad sågs i den pressade aktien: Fingerprint backade 1,2 procent.

Assa Abloy och Nibe har handlat. Assa Abloy köpte Bluvision, en amerikansk leverantör av lösningar för bluetooth. Nibe köpte amerikanska Hotwatt, som producerar lösningar för bland annat värme, ventilation och luftkonditionering samt medicinsk utrustning. Assa Abloy backade 1,4 procent och Nibe tappade 0,3 procent.

Skanska utökar ett kontrakt i USA med motsvarande 1,2 miljarder kronor och Cavotec har tagit ett antal order vars sammanlagda värde uppgår till mer än 11 miljoner euro. Skanska steg 0,2 procent och Cavotec ökade 3,4 procent.

Risken för att budet i Haldex inte går igenom har minskat. Den tidigare budgivaren ZF Friedrichshafen avser att acceptera Knorr-Bremses bud om 125 kronor kontant per aktie för sitt innehav om 20,1 procent av aktierna i Haldex. Haldex-aktien steg 2,2 procent till 117,50 kronor.

MyFC var en vinnare på de mindre listorna. Bränslecellsbolaget har tecknat ett avtal med en kinesisk distributör och aktien rusar 56 procent.

På makroagendan står mestadels inköpschefsindex för industrin. Japan och Kina har rapporterat och på förmiddagen rullar indexen från de tyngre ekonomierna i Europa in. USA står på tur i eftermiddag.

I Sverige föll indexet som väntat tillbaka något. Kronan tog också lite stryk trots att 57,3 ändå var en fortsatt stark siffra.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom