Stockholmsbörsen: Öppning nedåt väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna nedåt i linje med terminerna i Europa. Tisdagsmorgonen bjöd på ett par småbolagsrapporter blandat med några bolagsnyheter.

Terminerna för de europeiska börserna Frankfurt, Paris och London indikerar en öppning i negativa regioner. Londonbörsen inleder veckans första handelsdag i dag efter att ha hållit portarna stängda under gårdagen. I USA stängde S&P 500-index på rekordnivå i går och börserna i Asien handlades på minus i dag bortsett från Sensex som stängde neutralt.

Tisdagsmorgonen kantades av bolagsrapporter från bland annat Stockwik, Clavister, Guideline och Opcon.

Stockwik Förvaltning redovisar en minskad förlust för andra kvartalet där resultatet före skatt landade på -4,6 miljoner kronor mot fjolårets -6,2 miljoner kronor för samma period.

Clavisters delårsrapport för andra kvartalet i år gick i linje med resultatet från samma period i fjol. Nettoresultatet blev -13 miljoner kronor mot -12 miljoner kronor i fjol och omsättningen landade på 13 miljoner kronor.

”Även om vi vill mana till försiktighet att utgå från sommarmånader med måttlig omsättning så kan vi konstatera att omsättningen under perioden maj – juli 2014 ökat med 43 procent jämfört med samma period året innan”, skriver bolagets vd, Jim Carlsson, i rapporten.

Guidelines delårsrapport indikerar ett andra kvartal som är ”fortsatt svagt” med avsaknad av intäkter från större projektorienterade affärer. En minskad omsättning och resultatförsämring är i sin helhet hänförlig till denna skillnad medan de underliggande affärerna av standardsystem har ökat något jämfört med föregående år, heter det i rapporten.

En halvtimma innan börsöppning släppte energi- och miljöteknikkoncernen Opcon sin delårsrapport. Resultatet före skatt landade på -4,8 miljoner kronor för andra kvartalet vilket kan jämföras med -15 miljoner kronor från samma period i fjol.

Utöver morgonens rapporter väntas ytterligare ett par ramla in under dagen. Bolag som annonserat rapportdatum i dag är Bahnhof och Dignitana.

Läkemedelstillverkaren Recipharm har inlett ett samarbete med det Göteborgsbaserade forskningsbolaget Isofol Medical, som utvecklar en läkemedelskandidat som ska mildra biverkningarna vid cellgiftsbehandlingar och för närvarande utvärderas i klinisk fas I/II. Recipharm investerar åtta miljoner kronor i forskningsbolaget inom ramarna för samarbetet.

Ventilationsbolaget Systemair meddelade på morgonen ett förvärv av säljbolaget Camair i Belgien. Bolaget, som är en leverantör av produkter för luftkonditionering och ventilation för den kommersiella marknaden i Belgien, väntas i år omsätta 7 miljoner euro och har 22 anställda.

”Vi ser bra synergier med vårt senaste förvärv Airwell i Frankrike samt vår italienska produktion av kylmaskiner. Vi kommer också att samlokalisera våra verksamheter i Belgien och utnyttja synergier inom administration och logistik”, säger vd Gerald Engström i en kommentar.

Arcam har fått en order på ett EBM-system från TU Freiberg i Tyskland. Systemet kommer att användas för materialforskning.

”Denna nya order stärker vår position på den viktiga tyska marknaden”, uppger vd Magnus René i pressmeddelandet.

Det kurdiska självstyret i Irak, KRG, har erhållit tillstånd att föra i land en råoljelast värd cirka 100 miljoner dollar i Texas, USA. Det står klart efter att en amerikansk domare underkänt en begäran från den irakiska centralregeringens oljeministerium om att beslagta och hålla kvar oljelasten tills dess att äganderätten fastställts. Det rapporterar Bloomberg.

Shamaran Petroleum, noterat vid First North och i Kanada, är ett av de utländska bolagen som verkar i Kurdistan-regionen i norra Irak.

På makrosidan väntas i dag statistik i form av arbetskraftsundersökning för andra kvartalet, PPI för juli samt konjunkturprognoser från Swedbank och SEB.

Från USA väntas också siffror från veckoförsäljningen i amerikanska affärskedjor från ICSC, som kan ha betydelse för svenska bolag i samma sektor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets