Stockholmsbörsen: Oregelbunden öppning väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna oregelbundet under veckans sista handelsdag. Nyhetsflödet under morgonen har präglats av rapporter från ett antal småbolag och bolagsnyheter.

Bland de ledande Europabörserna pekar terminerna på att London öppnar oregelbundet. Paris väntas inleda upp 0,2 procent och Frankfurt väntas öppna på plus 0,3.

Konflikten i Ukraina under veckan oroat finansmarknaderna. De 28 NATO-ländernas ambassadörer kommer att hålla ett extrainsatt krismöte för att diskutera läget i Ukraina under fredagen.

 Ett antal bolagsnyheter har inkommit av blandad magnitud.

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten ska gå vidare med köpet av 60 nya JAS 39 E, trots att Schweiz dragit sig ur köpet. Det betyder att Sverige kommer stå för hela utvecklingskostnaden själv.

Fastighetsbolaget Victoria Park ska förvärva en bostadsfastighetsportfölj om totalt cirka 3.100 lägenheter med en uthyrbar yta om 244.000 kvadratmeter, vilket nästan dubblar bolagets kvadratmeterinnehav. Priset är 1,7 miljarder kronor.

Astrazeneca och Pfizer har tagit upp diskussioner om ett eventuellt nytt bud, skriver Dagens industri i dagens utgåva och hänvisar till indikationer till tidningen.

Oljebolaget Lundin Petroleum meddelar att det helägda dotterbolaget Lundin Norway med framgång har slutfört utvärderingsborrningen 16/4-8 S på fyndigheten Luno. En oljekolumn om 30 meter brutto har bekräftats, underliggande en tunn gaskappa.

Orexo har genomfört en placering som tillför bolaget 347 miljoner kronor. Placeringen skedde till en kurs om 139 kronor per aktie.

Rapportsäsongen är i sitt slutskede och ett antal småbolag har rapporterat innan börsens öppning.

Petrogrand och Wise Group erbjöd inga större överraskningar medan Multiq rapporterade ett förbättrat resultat före skatt om 3,1 miljoner kronor.

Cassandra Oil vars verksamhet är under uppstart i norra Irak visade på ett kassaflöde på minus 19 miljoner kronor.

Krisdrabbade Nordic Mines vd Thomas Cederborg uppger i dagens rapport att det i och med överenskommelsen med bolagets långivare samt de fastställda ackordsförslagen avseende bolagets svenska och finska bolag nu skrivs av skulder om sammanlagt cirka 48 miljoner euro (cirka 440 miljoner kronor).

Tillsammans med ett kapitaltillskott möjliggör detta en återstart av Laivagruvan, enligt honom.

Trigon rapporterade ett förstärkt resultat om 17 miljoner kronor efter skatt. Vd Joakim Helenius uppger i dagens delårsrapport att bolaget inte sett sin verksamhet påverkas av den militära konflikten i Ukraina.

Inte heller Rusforest, som inkom med ett resultat före skatt på -2,6 miljoner dollar mot föregående -8,9 miljoner dollar ser någon effekt från konflikten i Ukraina.

Invisio har fått en order värd 22 miljoner kronor från den amerikanska militära programmet Tcaps. Ordern avser kommunikations- och hörselskyddsystem.

Venue Retail Group har också meddelat att bolaget tillförs omkring 50 miljoner kronor efter att dess företrädesemission övertecknats.

Under dagen väntas även delårsrapporter från Medcap och Nicoccino Holding. Dessutom väntas makrodata från EMU och USA.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.