Stockholmsbörsen: Positiv veckostart väntas

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans första handelsdag i grönt område enligt den sammantagna bilden av SIX indikatorer.

Det är lugnt på bolagsagendan under måndagen och den tyngsta svenska makrosiffra som väntas kommer från Arbetsförmedlingen.

USA-terminerna visar på gröna siffror och i Europa ökar storbolagsterminerna i Frankfurt, Paris och London med 0,3-0,5 procent cirka 20 minuter innan öppning.

Asienbörserna visade på en bred uppgång under veckans första handelssession. Bland annat kom stöd från att kinesiska industriföretags vinster visat på en god tillväxt under juni månad, +17,9 procent i årstakt.

New York-handeln präglades av försiktighet inför helgen och börserna backade i fredags. Dels fortsatte geopolitiska oron att spöka och dels försvagade en svag delårsrapport från e-handelsjätten Amazon teknikbolagshandeln.

Den geopolitiska oron står, som sagt, fortsatt i fokus efter helgen. På söndagen utlyste Hamas en 24 timmar lång vapenvila med anledning av den muslimska högtiden Eid al-Fitr. Trots detta fortsatte det att avfyras raketer mot Israel och landets regering avvisade därför eldupphöret.

”En långsiktig lösning kräver ett avväpnande av militanta grupper och en demilitarisering i Gaza”, sade USAs president Barack Obama när han på söndagskvällen ringt upp den israeliska premiärministern för att uppnå en omedelbar humanitär vapenvila. Det skriver Dagens Nyheter.

Vad gäller läget i Ukraina har USA under helgen lagt fram bevis, i form av satellitbilder, som ska visa på att Ryssland avfyrat artillerield över gränsen mot ukrainska styrkor. Det skriver Financial Times. Utöver det har det även riktats anklagelser mot Ryssland om att de ska ha utökat leveranserna av tunga vapen till östra Ukrainas separatister.

På den svenska bolagsagendan ekar det i dag tomt och inga rapporter väntas.

Astra Zeneca har under morgonen tillkännagett samarbeten inom området för cancerdiagnostik.

Veckans makro bjuder inledningsvis på veckostatistik från Arbetsförmedlingen, vid klockan 10.45 i dag.

Veckans höjdpunkt blir sannolikt det penningpolitiska protokollet från amerikanska Federal Reserve, vilket rapporteras på onsdag. En hel del inköpschefsindex från många av världens hörn är också att vänta senare i veckan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets