Stockholmsbörsen: Terminerna pekar på nedgång

2017-03-20 08:46
Börsklockan på Stockholmsbörsen. Foto: All over press

Med terminer som pekar svagt nedåt, en stängd Tokyobörs och en nästan tom rapportagenda ser måndagsbörsen ut att bli en föga uppseendeväckande historia. Om en färsk säljrekommendation på indextunga H&M får ned aktien blir det fjärde minusdagen i rad för klädkedjan.

Med en knapp halvtimme till öppning låg Europaterminerna omkring minus 0,1 procent. IG:s förhandel indikerade en i stort sett oförändrad öppning för OMXS30, som tyngt av Nordeas avskilda utdelning backade 0,5 procent i fredags.

På valutamarknaden har dollarn försvagats något under natten mot måndagen efter att helgens G20-möte i Tyskland släppte sin formulering om att motarbeta protektionism. I G20-kommunikén om den globala ekonomin hette det att denna återhämtar sig, men långsammare än vad som vore önskvärt och med kvarvarande nedåtrisker.

Goldman Sachs sänker H&M från neutral till sälj och riktkursen från 265 till 210 kronor, 20 kronor under fredagens stängningskurs. Banken pekar på långa ledtider i bolagets leveranskedja, svag klädmarknad och hård konkurrens i sin analys.

Ratos säljer sina kvarvarande 23,6 procent av norska spritbolaget Arcus till bland annat Stein Erik Hagens investeringsbolag Canica.

Easyfill startar ett utvecklingsprojekt för sina förvaringslösningar för livsmedel tillsammans med Ica Sverige.

Copperstone Resources har upptäckt en koppar-guld-mineralisering av porfyrkaraktär på Svartliden/Eva.

AMF har sålt sina aktier i Rezidor, som är under uppköp av kinesiska HNA. Storägaren Fidelity har minskat sitt innehav och Provobis överväger att sälja sitt.

Arctic Papers omsättning steg med 2,3 procent under 2016, och nettoresultatet vände till vinst. Bolaget föreslår dock ingen utdelning i år heller, enligt bokslutsrapporten.

På Aktietorget gör Acosense, ett bolag som ska effektivisera pappersindustrin debut. Bland storägarna finns Ericssons vd Börje Ekholm. En nyemission i februari hade teckningskursen 8:60 kronor.

Börsveckan rekommenderar köp i Boliden, Hexatronic, Assa Abloy och MQ, men avvaktar med e-handelskonsulten Avensia, Lexington och medicinteknikbolaget Sectra.

Dagens Industri rekommenderar sälj i nätmäklaren Avanza.

Dagens makroagenda bjuder bland annat på EU:s arbetskostnadsindex och vakanser under det fjärde kvartalet klockan 11. De tyska producentpriserna visade sig ha stigit marginellt långsammare än väntat under februari: med 3,1 procent på årsbasis, mot väntade 3,2 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom