Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stockholmsbörsen: Trelleborg lyfter på nya mål

2016-12-15 14:01
Stockholmsbörsen. Foto: All over press

Stockholmsbörsen uppvisade en oregelbunden utveckling fram till lunchtid på torsdagen.

Sentimentet hölls tillbaka av ett hökaktigt Fed i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. H&M var också ett sänke efter att klädkedjan presenterat en klen novemberförsäljning, och fastighetsbolagen tappade mark i spåren av den amerikanska räntehöjningen. Trelleborg lyfte däremot efter nya finansiella mål.

Den amerikanska centralbanken höjde som väntat styrräntan men justerade upp prognosen för antalet höjningar under 2017 till tre, från septembers prognos om två höjningar.

Vid 13-tiden var storbolagsindexet OMXS30 oförändrat till noteringen 1.541. Omsättningen låg på 9,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

H&M:s novemberförsäljning blev en besvikelse. Uppgången summerades till 9 procent i lokala valutor, medan analytikerna hade räknat med en försäljningsuppgång på närmare 14 procent. Carnegie, som har säljråd för klädjätten, konstaterade att en väntad försäljningsåterhämtning i november alltså uteblev trots att det uppdämda behovet hos konsumenterna, efter en mild höst, har följts av kallt väder. H&M föll 4,5 procent.

Ericsson klättrade upp runt 3 procent. Danske Bank har höjt sin rekommendation till köp. Banken tror att förutsättningarna för telekombolaget kan bli bättre under 2018.

Trelleborg steg närmare 4 procent efter nya finansiella mål. Bland annat sattes ett nytt marginalmål till minst 15 procent, från tidigare minst 12 procent, och ett nytt försäljningstillväxtmål på 5-8 procent, mot tidigare minst 5 procent.

"Marginalmålet var precis som väntat och att tillväxtmålet blir mer marknadsrelaterat är knappast någon överraskning. Möjligen var det lite mer aggressivt än vi räknat med. Att avkastningsmålet sänks hänger sannolikt samman med de förvärv som genomförs, det är inte någon dramatik i det", sade Erik Gunnarsson på UBS till Direkt.

Axfood lade bud på Matse Holding på 17 kronor per aktie. Nätmathandlaren rusade upp 43 procent till budkursen på 17 kronor.

Fastighetsbolagen, som gynnas av det låga ränteläget, hade en svag utveckling efter den amerikanska räntehöjningen och Federal Reserves hökaktiga ton. I sektorn försvagades Balder med 2,7 procent, Fabege trycktes ned 1,9 procent och Castellum backade 1,6 procent.

SEB har gjort en kraftig sänkning av sin riktkurs för Fingerprint, till 85 från 142 kronor, om än med upprepad köprekommendation. Samtidigt har UBS sänkt sin riktkurs för fingersensorbolaget till 50 från 73 kronor, här med upprepat säljråd. Aktien svarade med en nedgång på knappt 2 procent till närmare 59 kronor.

Ica Gruppen planerar att öka sina investeringar till 3,5 miljarder kronor 2017 från 2,5 miljarder kronor 2016. Butiksetableringen väntas fortsätta men i en lugnare takt. Ica-aktien backade drygt 2 procent på beskeden.

Intrum Justitia har fått en höjd rekommendation av Swedbank till köp från tidigare neutral. Aktien steg drygt 4 procent.

Troax klättrade 7 procent efter att ha meddelat att bolaget köper amerikanska Folding Guard för knappt 26 miljoner dollar.

Swedol visade på en försäljningsuppgång om 23 procent exklusive Björnkläder i november. Aktien avancerade 2,5 procent.

Spelbolaget Cherry, som haft en väldigt stark kursvecka, steg ytterligare knappt 2 procent efter kasinoavtal med Lottoland.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom