Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt

Stockholmsbörsen stod på tisdagsmorgonen inför en öppning uppåt, sedan de amerikanska börserna på måndagen stängt med kraftiga uppgångar och de asiatiska indexen på tisdagen följt med upp, om än betydligt mer försiktigt.

Råoljeprisena steg något under natten och handlades nära gårdagens högsta nivåer kring 34 dollar för Brentoljan, medan guld prissattes strax under måndagens stängning på knappt 1.661 dollar per uns.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson vårdas på intensivvårdsavdelning efter att hans hälsa försämrats. Närmare uppgifter om hans tillstånd saknas.

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index cirka 2 procent upp. IG:s förhandel indikerade då en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med drygt 2 procent. De amerikanska börsterminerna handlades cirka 1,3 procent över nollstrecket.

På Wall Street steg de stora börsindexen på måndagen drygt 7 procent mot bakgrund av tecken på att coronoavirusutbrotten i Europa nått sin kulmen, medan oljan och oljebolagen hölls uppe även av förhoppningar kring kommande samtal mellan producenterna om utbudsbegränsningar.

I Asien var japanska Nikkei 225 upp cirka 2 procent, medan Hongkongbörsen steg 1,2 procent. Även Shanghaibörsen steg efter långhelgen. Stimulanspaket och en nedgång i antalet nya covid-19-fall stödde uppgången.

På svensk hemmaplan har ICA meddelat att utdelningsförslaget behålls men att den delas upp på två delar. En extra bolagsstämma ska ta ställning till del två i höst. På samma tema har Coors styrelse dragit tillbaka sitt reviderade utdelningsförslag om 2:20 kronor per aktie. Även datorleverantören JLT återkallar sitt utdelningsförslag, permitterar och sänker ledningens lön med 10 procent.

Tobii flaggar för att de finansiella målen sannolikt inte kommer att nås under året, inklusive målet om lönsamhet. Målen ska ses över när situationen stabiliserats. Koncernens omsättning för det första kvartalet väntas dock uppgå till 380 miljoner kronor, en ökning med 5 procent från samma kvartal i fjol.

Ljudboksföretaget Storytel överträffar sin prognos om antalet betalande abonnenter i det första kvartalet, medan intäkterna var något lägre än väntat.

Nilörn rapporterar lägre omsättning och resultat för det första kvartalet.

På rekommendationsfronten har SEB sänkt riktkursen för Concentric till 110 kronor (140), medan Pareto Securities skruvat upp riktkursen för Stillfront till 558 kronor (546) med upprepad köprekommendation. Pareto ger även Munters upprepat köp, men med riktkursen sänkt till 50 kronor (58). Danske Bank upprepar köp för Hexagon, med riktkursen sänkt till 560 kronor (580).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.