Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stockholmsbörsen väntas uppåt

2019-07-11 08:43
Stockholmsbörsen, Frihamnen, Stockholm. Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagens handel i stigande riktning.

Rapportperioden smygstartade på morgonen, men tar på riktigt fart under nästa vecka.

De amerikanska börserna steg på onsdagen i spåren av kommentarer från Federal Reserve chefen Jerome Powells, som marknaden tolkat som duvaktiga. Asienbörserna följde den amerikanska utvecklingen och steg på torsdagen.

Vid 8.20-tiden var terminerna för tyska DAX och franska CAC40 var båda upp 0,4 procent. Förhandeln hos IG indikerade även en uppgång på 0,4 procent för Stockholms OMXS30-index.

Flera bolag har kommit med kvartalsrapporter på morgonen, bland annat specialistläkemedelsbolaget Orexo som visade ett resultat efter skatt på 54,6 miljoner kronor (50,1). Orexo upprepade samtidigt prognoserna för helåret.

Nätbanken Avanza öppnade också upp boken för det andra kvartalet, och visade ett nettoresultat och intäkter som var i stort sett i linje med snittprognosen enligt Bloomberg News.

Forskningsbolaget Alligator Bioscience redovisade ett resultat efter skatt på -49,3 miljoner kronor (-37,6).

Bioarctic, också ett forskningsbolag, hade istället ett resultat efter skatt på 100 miljoner kronor mot tidigare 5,1 miljoner kronor. Ökningen i kvartalet berodde på den milstolpsersättning som erhölls från Eisai om 15 miljoner euro, uppgav bolaget i kvartalsrapporten.

Norska flygbolaget Norwegian rörelseresultat steg till 623 miljoner norska kronor (154), men bolaget uppgav att flygstoppet av Boeing 737 Max kommer tynga årsresultatet med 700 miljoner kronor. Efter rapporten meddelades att Norwegians vd lämnar sin post, men stannar i bolaget.

"Sammantaget är Norwegians rapport blandad och svagare än våra förväntningar, men långt över konsensus", skriver Pareto Securities.

På torsdagen är det handelsdebut på NGM Nordic MTF för aktien i fintech-bolaget Quickbit EU, ett bolag som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor såsom Bitcoin. Nyemissionen på 16 miljoner kronor tecknades till 960 procent. Teckningskursen var 3:20 kronor per aktie.

Mätteknikbolaget Hexagon har fått ytterligare riktkurssänkningar, denna gång av både Goldman Sachs och RBC Capital Markets. Riktkursen skruvades ned till 440 kronor (510) respektive 540 kronor (550), medan rekommendationerna neutral och outperform behölls.

Även stålbolaget SSAB har fått en riktkursändring, Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen till 40 kronor från tidigare 45 kronor, med en upprepad köprekommendation.

Medicinteknikbolaget Getinge har däremot fått en höjd riktkurs till 180 från 100 kronor av Berenberg Bank samtidigt som rekommendationen höjs till köp från behåll.

ABG Sundal Collier har dragit ned riktkurserna för en rad verkstadsbolag, däribland ABB, Atlas Copco, Autoliv, SKF och Sandvik.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom