Stockwik rusar efter handelsstopp

Stockholmsbörsen inledde i likhet med de större europeiska börserna onsdagens handel med en rejäl uppgång, trots en svag utveckling i New York på tisdagen.
Stockwik rusar efter handelsstopp - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Uppgången var bred, med Boliden i toppen av det svenska storbolagsindexet efter en rekommendationshöjning. Konjunkturkänsliga sektorer utvecklades överlag väl.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1 procent till 1.584. Aktier för 2,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland steg DAX-indexet 1,3 procent, medan brittiska FTSE100 adderade knappt 1 procent.

”Risken för en hård brexit kan antas ha minskat något, samtidigt som vi har fått positiva tjänste-PMI-siffror från Kina. Därtill fick de asiatiska börserna en skjuts uppåt av att Hongkong drog tillbaka lagförslaget om utlämning till Kina”, summerar SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall morgonens börspositiva nyhetsflöde.

I Storbritannien har premiärminister Boris Johnson mött hårt motstånd från parlamentet. Underhuset ska senare under dagen rösta om ett förslag som kan stoppa ett avtalslöst EU-utträde, vilket alltså tolkas som att risken för en hård brexit minskat.

I Asien var utvecklingen positiv på onsdagen, med Hongkongbörsen upp över 4 procent sedan stadens politiska ledare Carrie Lam formellt dragit tillbaka ett kontroversiellt lagförslag som skulle tillåta utvisningar till Fastlandskina.

Uppgången göddes också av att Kina, och även Japan, rapporterade ett stigande inköpschefsindex för tjänstesektorn för augusti.

I Stockholmsbörsens OMXS30-index tog gruv- och smältverksbolaget Boliden toppositionen med en uppgång på 2,7 procent. Deutsche Bank har i en färsk analys höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare behåll.

Även fordonsunderleverantören Autoliv inledde starkt med en uppgång på 2,2 procent, följd en rad banker och verkstadsbolag.

Uppåt var det också för SSAB, plus 1,5 procent. Råvarubolag och ståltillverkare hade en bra morgon i hela Europa.

Svagast för dagen var mer defensiva namn som Essity, Telia och Tele2 – som alla handlades nära eller strax under nollstrecket.

På rapportfronten var Clas Ohlson huvudnummer. Det rapporterade rörelseresultatet blev 79 miljoner kronor, upp från 32 miljoner kronor samma kvartal i fjol. Månadsförsäljningen i augusti steg med 2 procent. Aktien steg 1 procent.

Stockwik Förvaltning rusade 30 procent när handeln inleddes efter tisdagens handelsstopp. Stockwik befinner sig i slutskedet av en pågående förvärvsprocess, uppgav bolaget på tisdagskvällen.

Det NGM-listade fintechbolaget Quickbit, som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor, föll drygt 26 procent sedan Affärsvärlden rapporterat om kontroversiella inslag i personnätverket bakom bolaget och rest frågetecken kring att många nyckelfunktioner hanteras av externa bolag som Quickbit formellt inte kontrollerar.

På makrofronten återstår bland annat amerikansk handelsbalans klockan 14.30. Efter börsstängning kommer Feds Beige Book och senare på kvällen API:s oljelagerstatistik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets