Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stor oenighet om bankinsättningsgarantin inom euroländerna

2019-11-08 07:35
Christine Lagarde. Foto: IBL

Eurogruppens diskussion på torsdagen om en europeisk insättningsgaranti (EDIS) visade att euroländerna fortfarande står långt ifrån varandra.

"Det är fortfarande en svår diskussion. Vi kommer att ta det steg för steg", sade eurogruppens ordförande Mario Centeno vid en presskonferens efter eurogruppens möte.

Men tack vare Tysklands förslag i tisdags, som ekonomikommissionär Pierre Moscovici kallade "ett genombrott", finns en ny optimism efter år av fruktlösa förhandlingar.

Många känsliga frågor finns. Mario Centeno sade att det krävdes en omfattande, balanserad paketlösning.

I tyske finansministern Olaf Scholz förslag finns flera delar för att sänka riskerna i euroländernas banksystem innan riskerna börjar d Eurogruppens diskussion på torsdagen om en europeisk insättningsgaranti (EDIS) visade att euroländerna fortfarande står långt ifrån varandra.elas.

Till exempel finns ett krav att statspapper riskviktas när det gäller att beräkna bankers kapitalkrav. Italien motsätter sig detta eftersom Italiens banker inte förväntas köpa lika stora volymer italienska statspapper om de inte betraktades som riskfria.

I stället vill Italien att diskussionen om statspappers risk ska frikopplas från EDIS och tas upp tillsammans med tanken på att skapa säkra investeringsprodukter. (Sådana säkra tillgångar skulle kunna skapas genom portföljer av olika euroländers statsobligationer.)

"Det är riktigt känsliga frågor. Vi kommer att ha en balanserad, ansvarsfull inställning för att inte äventyra några finansiella sektorer", sade Mario Centeno.

Han påpekade att det i USA tog 80 år och 150 förslag till kongressen innan man nådde fram till ett system. I EU ska det gå snabbare, sade han.

Vid nästa eurogruppsmöte den 4 december är målet att euroländernas finansministrar ska kunna enas om en plan för politiska förhandlingar.

Torsdagens möte för eurogruppen blev första mötet för den nya ECB-chefen Christine Lagarde, som efterträdde Mario Draghi den 1 november.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom