Stor ökning av konkurser bland USA:s oljebolag

2016-02-12 13:06 Ola Söderlind
Foto: All over press

Antalet konkurser bland USA:s olje- och gasbolag ökade med 379 procent till 67 stycken under fjolåret, skriver CNN Money.

Enligt siffror från konsultfirman Gavin/Solmonese ansökte minst 67 olje- och gasbolag om konkurs i USA 2015, jämfört med 14 året dessförinnan. Under de fem första veckorna i år har ytterligare fem tvingats göra detsamma, enligt Houston-baserade advokatbyrån Haynes and Boone.

- Det ser ganska illa ut. Vi räknar med att det bara blir värre, säger Buddy Clark, partner på Haynes and Boone, till CNN Money.

Oljepriset har pressats ned ytterligare i år och många aktörer har det tufft. Så sent som på måndagen rasade narturgas- och oljebolaget Chesapeak Energys aktie med drygt 30 procent på Wall Street. Detta efter att bolaget meddelat att man anlitat en advokatfirma specialiserad på företagsrekonstruktioner. Aktien har därefter fortsatt sin resa nedåt under veckan och är nu ned drygt 40 procent jämfört med stängningskursen på fredagen den 5 februari.

Enligt Buddy Clark håller minst sex stycken oljebolag på att förbereda sina konkursansökningar, vilka lär offentliggöras de närmaste veckorna.

- Vi har sett att de lågt hängande frukterna har drabbats. Nu kommer de som har överlevt så här länge att få bekänna färg, säger han till CNN Money.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom