Stor utmaning väntar Wall Streets Mr Fix-it

När riskkapitalägda First Data ska börsnoteras tvingas bolagets vd Frank Bisignano göra skäl för sitt smeknamn Mr Fix-it, skriver Bloomberg.

Den numera 56-årige finansmannen Frank Bisignano förärades smeknamnet Mr Fix-it efter att ha vänt miljardförluster till vinst efter bara ett år som chef för JP Morgans enhet för bostadslån. Det fick Financial Times att beskriva honom som JP Morgans mest inflytelserika men minst synliga chef.

Efter närmare 30 år i finansbranschen lämnade Frank Bisignano JP Morgan i april 2013 för att bli vd för teknikbolaget First Data. Nu väntar den stora utmaningen när det skuldtyngda bolaget ska sättas på börsen, skriver Bloomberg. Av de större bolag som börsintroducerats under det senaste året har 40 procent fallit under introduktionskursen, enligt nyhetsbyrån.

-Det kommer bli tufft för honom att övertyga investerare om att tillväxten i First Data kan ske i en snabbare takt än den gör för tillfället, säger Gil Luria, analytiker på Wedbush Securities, till Bloomberg.

First Data köptes ut från börsen av riskkapitalbolaget KKR år 2007 för 2,7 miljarder dollar. Två år senare hade värdet på First Data fallit med 40 procent.

Sedan Bisignano tog över rodret har han bland annat skurit ned kostnaderna och stärkt upp försäljningsavdelningen. Omsättningen har stigit med två procent per år jämfört med 11 procent i snitt för marknaden som helhet. Bolagets skulder uppgår samtidigt till 21 miljarder dollar. Genom börsintroduktionen räknar man med att få in 2,5 miljarder dollar vilka ska användas till att betala av på skuldberget, enligt Bloomberg.

First Data ansökte om börsnotering i juli tidigare i år. Börsintroduktionen sköts av 15 banker där bland annat Bank of America Merrill Lynch och Goldman Sachs ingår. Något datum eller pris är ännu inte spikat.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco