Stora Enso meddelar två stora investeringar

2017-01-11 14:07 Direkt Affärsvärlden
Stora Enso pressmeddelar två investeringar på onsdagsförmiddagen. Foto: Stora Enso

Stora Enso pressmeddelar två investeringar på onsdagsförmiddagen.

En av dessa avser en investering på 12 miljoner euro i byggandet av en ny anläggning för produktion av biokompositgranulat vid bruket i Hylte.

Biokompositgranulat gör det möjligt att ersätta en stor del av det fossilbaserade materialet, i produkter som vanligtvis tillverkas av plast, med förnybart trä. Produktionen beräknas starta under första kvartalet 2018 och kommer att ha en årlig kapacitet på cirka 15.000 ton per år. Inkörningen av den nya anläggningen med denna nya typ av tillverkning beräknas ta 2-3 år, skriver Stora Enso.

När investeringen är genomförd kommer omsättningen för Stora Ensos division Wood Products att öka med ungefär 25 miljoner euro och man kommer att ligga över divisionens lönsamhetsmål, ett operativt ROOC på 18 procent.

Vidare investerar Stora Enso totalt 9,1 miljoner euro i sina konsumentkartongbruk i Imatra och Ingerois i Finland samt i Fors i Sverige. Syftet är att fortsätta kommersialiseringen av mikrofibrillär cellulosa (MFC) och accelerera produktutvecklingen.

Med de nya investeringarna fortsätter Stora Enso även arbetet med att minska råmaterialförbrukningen genom att utöka kapaciteten för förpackningskartong innehållande MFC till 500.000 ton.

Planerad produktionsstart vid anläggningarna är i slutet av 2017. Full kapacitet beräknas nås inom 3-5 år.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS