Stora journalistpriset till Ekonomi24!

Ekonomi24 får Stora Journalistpriset i gruppen nya medier. Motiveringen lyder ”med snabb och aktiv nyhetsjournalistik har de på kort tid skapat en av Sveriges ledande ekonomisajter.”

”Att våga vara annorlunda visar sig ha fungerat”, säger Andreas Cervenka, en av grundarna bakom Ekonomi24 och nyhetschef.

Bonniers offentliggjorde i dag vilka som får Stora Journalistpriset. Det delas ut i sju kategorier, varav en kallas för Nya Medier, och det är i den kategori som Ekonomi24 alltså vunnit.

Stämningen på redaktionen var i topp sedan det blivit klart att Ekonomi24 fick priset.

Andreas Cervenka och chefredaktör Thomas Peterssohn, också han en av grundarna, är mycket glada över priset.

”Detta är ett pris till hela redaktionen, Det visar sig att kvalificerad journalistik fungerar på nätet. Vi har Sveriges mest tända redaktion som brinner för att berätta vad som händer i näringslivet”, säger Thomas Peterssohn.

Hade ni räknat med att få priset? ”Nej, vi har ju funnits så kort tid. Men det visar sig att de kvalificerade medarbetare som finns på Ekonomi24 lyckats skapa eko i mediavärlden. Det är roligt att vi på så kort tid fått så enormt många besökare och genomslag för sajten. Det känns extra bra att få detta priset nu när vi går in i en ny fas och ska försöka ta betalt för vårt innehåll”, säger Andreas Cervenka.

Vad är hemligheten bakom Ekonomi24s framgångar? ”Vi har en oerhört ambitiös redaktion som gillar både rolig och bra journalistik, och som även älskar för det här mediet. Vi har hela tiden trott stenhårt på vår produkt”, säger Andreas Cernvenka.

”Näringslivsjournalistik behöver inte vara trevlig och man behöver inte hålla sig inom de givna ramarna”, säger Thomas Peterssohn.

Innan han och Andreas Cervenka startade Ekonomi24 arbetade båda på Dagens Industri, men insåg att det gick att göra en mycket vassare ekonomisajt på nätet än vad som då fanns. Thomas Peterssohn är 31 år och Andreas Cervenka är 27 år.

Alla vinnarna av Stora Journalistpriset:

Dagspress

Richard Aschberg och Erik Korsås, Aftonbladet De har gediget kartlagt och levande beskrivit den omfattande sexhandel på nätet som blev följden av att sexuella tjänster kriminaliserades.

Tidskrifter

Ulrika Knutson, MånadsJournalen Med engagerande entusiasm och spänst i språket kopplar hon korskulturella grepp på livet och konsten.

Radio

Randi Mossige-Norheim, Sveriges Radio P1 för att hon i programserien ”Vad var det som hände?” med sin lyhörda reportagekonst får lyssnaren att se den stora berättelsen i den lilla historien.

TV

Trond Sefastsson, Kalla Fakta TV 4 som genom envetet grävande har blottat rättsliga missförhållanden och bidragit till att en livstidsdömd friats.

Nya medier

Thomas Peterssohn och Andreas Cervenka, Ekonomi24 med snabb och aktiv nyhetsjournalistik har de på kort tid skapat en av Sveriges ledande ekonomisajter.

Hasse Olssons Journalistpris för ekonomijournalistik

Peter Benson, Dagens Industri för orädda avslöjanden av grava missförhållanden i tre nära lierade börsföretag. Artikelserien ledde till att Stockholmsbörsen stoppade handel i bolagen.

Lukas Bonniers Journalistpris

Annette Kullenberg för att hon med kunskap och lust, patos och skärpa har skapat en oförutsägbar och tankeväckande journalistik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets