Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Storaffär stoppas av säkerhetsskäl

2018-03-13 07:45
Donald Trump. Foto: IBL

President Donald Trump utfärdade på måndagen en order om att förbjuda Singapore-baserade Broadcom att gå vidare med sitt fientliga uppköpsbud av amerikanska Qualcomm, med argumentet att han skyddar den nationella säkerheten.

Att presidenten ger sig in och stoppar en stor fusion innan den ens är överenskommen är nytt, enligt Financial Times.

Donald Trumps agerande sänder en stark signal till utländska investerare: en affär som kan ge Kina en fördel i viktig teknik kommer att stoppas för att skydda nationens säkerhet, skriver Bloomberg News.

Broadcoms fientliga bud på Qualcomm hade redan väckt oro hos myndigheten för utländska investeringar i USA, Cfius.

Broadcom var tidigare ett amerikanskt bolag och har nu försökt att byta tillbaka hemvist för att få igenom affären utan att behöva genomgå en nationell säkerhetsutredning.

Qualcomm sjönk nära 5 procent i efterhandeln medan Broadcom steg cirka 1,5 procent.

Flera affärer har slopats på grund av intervention från Cfius, men endast en handfull har stoppats av en sittande amerikansk president. Donald Trumps beslut på måndagen att förbjuda Broadcom från att gå vidare med sitt bud på Qualcomm är den största affären som har stoppats av en president, skriver Financial Times.

Andra affärer som har stoppats av presidenter är:

2017: President Donald Trump blockerade Canyon Bridge Capital Partners förvärv av Lattice Semiconductor på grund av en kinesisk fond investerat i Canyon

2016: President Barack Obama hindrade försäljningen av tyska halvledarunderleverantören Aixtron till kinesiska Fujian Grand Chip Investment Fund.

2012: President Barack Obama hindrade kinesiskägda Ralls Corp från att utveckla en landbaserad vindpark nära en marin bas i Oregon som testade drönare och användes till stridsövningar.

1990: President George W Bush beordrade China National Aero-Technology Import and Export Corporation att sälja flygplansdelstillverkaren Mamco, som det köpt bara några månader tidigare. Detta efter Cfius uttryckt oro över att affären gav Kina access till militära hemligheter.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom