Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Storägare dumpar i Guideline Geos – då stiger aktien

2017-01-03 11:24
Foto: All over press

NGM-noterade Guideline Geos största ägare Coderight, som har haft ett konfliktfyllt förhållande till bolagets styrelse och ledning, har sålt hela sitt innehav på 1,4 miljoner aktier och 18,7 procent av bolaget till bland annat investmentbolaget Spiltan.

Det framgår av flaggningsmeddelanden för bolaget, som är verksamt inom geofysiska instrument för kartläggning under marken och har ett börsvärde på 80 miljoner kronor.

Spiltan har köpt strax under 500.000 aktier, investmentbolaget Chiffonjén lika många, och Alf Danielsson har via bolaget Adreal ökat innehavet från drygt 300.000 till drygt 400.000 aktier.

Coderights vd Jonas Moberg, tidigare vd för Guideline, säger till Nyhetsbyrån Direkt att försäljningen sker på grund av obefintligt engagemang:

"Vi har inget aktivt engagemang i bolaget i dag. Tidigare har vi varit operativa med ett engagemang i verksamheten, men det har vi inte längre, och vi känner inte längre att vi vill vara exponerade i ett bolag där vi varken har kontroll eller är operativt verksamma", säger han.

Coderight har ingen verksamhet utöver ägandet i Guideline Geo, säger han vidare, och uppger att planen nu är att "fortsätta jobba i ett entreprenörsspår, med hightech-verksamhet".

De nya ägarna Spiltan och Chiffonjén blir ägare nummer tre och fyra i bolaget med vardera 6,6 procent av aktierna. Alf Danielsson flaggade i september ned under femprocentsgränsen, men äger med det senaste köpet åter strax över 5 procent av bolaget.

I september 2015 uppgav Guideline Geo att Coderight var på väg att lägga ett bud på bolaget, något Coderight dementerade. Turbulens kring styrelse- och ledningsfrågor nämndes som en orsak till att det tredje kvartalet 2015 blev svagt.

Strax efter klockan 10 på tisdagen var Guideline Geo-aktien upp 13 procent i en för bolaget relativt intensiv handel.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom