Storbanken sätter hopp till Ekholm och Gardell i Ericsson

Aggressiva strukturförändringar, ökat förtroende från investerarkollektivet, potential till tvåsiffriga marginaler och 5G.

Det är i korthet de bakomliggande skälen till varför Exane BNP Paribas väljer att höja rekommendationen på Ericsson till outperform, en förändring Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på fredagen.

“Efter nästan tre kvartal på jobbet tror vi att den nya vd:n (Börje Ekholm; Direkts anm.), med stöd från den nya aktivistägaren Cevian Capital, är redo att göra aggressiva förändringar av Ericssons struktur, något som kan signifikant minska Ericssons närvaro i förlustbringande verksamheter”, skriver Exane i analysen.

Banken tror att det svenska telekombolaget kommer att ha sålt Media-enheten, som gör förlust, innan året är slut. Marknaden i gemen tror inte att något värde kommer utkristalliseras i en sådan förändring, men Exane hävdar att denna verksamhet går att sälja till 0,5 gånger försäljningen. Och samtidigt kommer Ericsson bli av med ett resultatsänke, resoneras det i analysen.

Exane lyfter även fram att Börje Ekholm ska börja att på mer regelbunden basis träffa investerare. Med tanke på hans finansiella bakgrund tror Exane att han kommer att kunna leverera ett tydligt och trovärdigt budskap avseende planen för att vända Ericssons utveckling.

Enligt Exanes analytiker finns det samtidigt inte något skäl att tro att Ericsson inte kan återvända till tvåsiffriga marginaler. Det har bolaget kunnat leverera mer eller mindre kontinuerligt genom åren. Den senaste tidens problem kan enligt Exane förklaras med att svag intäktsgenerering sammanföll med äventyr utanför kärnverksamheten – med stora förluster som följd. Med en bolagsledning som fokuserar på områden med högre marginaler kan det bli ändring på det.

“Vi tror att bolaget kommer att gå ur denna turn around-process som ett mer fokuserat bolag med en mer hanterbar kostnadsmassa. Detta bör hända just när den 5G-relaterade efterfrågan börjar stiga under 2019, något som kommer driva lönsam intäktstillväxt”, skriver Exane.

Den franska bankens nya riktkurs ligger på 70 kronor, upp från tidigare 50 kronor. På fredagen handlas Ericsson kring 45 kronor, upp drygt 1 procent på en Stockholmsbörs som vid lunchtid noterades 0,1 procent högre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.