Storbanken: Världen klarar Kinas kräftgång

"En inbromsning i Kinas ekonomi är inte direkt slutet på allting’’. Det säger HSBC-ekonomen Frederic Neumann, enligt CNBC.

Ekonomen vid den Londonbaserade storbanken säger att man kan få ledtrådar till hur det kommer att gå för Kina genom att titta på hur världen reagerade på Japans ekonomiska sjuka.

Vid slutet av 1980-talet var Japans bidrag till BNP globalt ungefär densamma som Kinas i dag. Strax därefter tvärstannade Japans ekonomi.

Men medan Japan ännu inte återhämtat sig ordentligt efter sin kraftiga nedgång ’’seglade världen vidare med knappt en blipp under 1990-talet’’, säger Neumann i en marknadsrapport.

Kinas andel av världens tillväxt mätt i köpkraft har hoppat upp till över 16 procent från 10 procent på ett decennium. Jättelandets andel av global BNP mätt i dollar har också trefaldigats till strax under 15 procent förra året, skriver CNBC.

’’Så om kinesisk efterfrågan dyker, kommer det att slå ut världens tillväxt? Inte nödvändigtvis. Ta Japan 1989 när bubblan brast. Vid den tiden var Japans andel av global BNP strax över 15 procent. Den efterföljande inbromsningen förde emellertid inte världen till randen’’, säger Neumann.

Enligt HSBC-ekonomen är Kina kanske inte fullt så viktigt som globalt tillväxtlok som landet ofta anses vara.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco