Storbanker lyfter på börsen

Stockholmsbörsen rekylerade upp på tisdagen efter de senaste dagarnas press från coronaoron. Storbankerna gav stöd till index med rapporterande Swedbank i topp. SSAB backade däremot efter sitt bokslut.
Storbanker lyfter på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid klockan 11.45 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,5 procent till 1.779. Aktier för omkring 6,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande europeiska börserna var rörelserna mindre och CAC40 i Paris och DAX i Frankfurt dansade närmare nollstrecket.

Swedbank var rapportvinnare bland storbolagen med en uppgång för A-aktien på 6,6 procent. Även de andra storbankerna drogs med uppåt och SEB steg 2,1 procent, Nordea var upp 1,8 procent och SHB stärktes 2 procent.

”Summerat var det underliggande rörelseresultatet 1,4 procent över förväntningarna”, skriver Kepler Cheuvreux om Swedbankrapporten i en snabbkommentar, där analyshuset även lyfter fram att utdelningen, som sänktes, var något högre än väntat.

Under morgonens telefonkonferens uppgav också vd Jens Henriksson att det råder osäkerhet både kring om Swedbank kommer att få böter på grund av brister i arbetet mot penningtvätt, och i så fall hur höga böterna blir.

I botten av OMXS30-indexet var SSAB ned 1,5 procent. Resultatet får ståltillverkaren var lägre än väntat på samtliga punkter. Men bolaget ser en förbättring under det första kvartalet och utdelningen hölls något överraskande kvar på 1:50 kronor.

Electrolux steg 0,4 procent. Vitvarujättens amerikanska konkurrent Whirlpool rapporterade på måndagskvällen efter börsstängning ett resultat som var över såväl analytikernas förväntningar som bolagets egen guidning för helåret 2019. Alla geografiska marknader uppvisade lönsamhet med fortsatt starka marginaler i Nordamerika, skriver bolaget i rapporten. Vidare spås en stabil utveckling under 2020.

Byggmax rörelseförlust minskade marginellt till 15,6 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Byggvarukedjan föreslog dock en utdelning på 1:16 kronor, att jämföra med fjolårets utdelning som var noll. Byggmax gick ned 0,1 procent.

Evolution Gaming var ner 3,4 procent. ABG Sundal Collier upprepade i en analys sin säljrekommendation för bolaget men skruvade upp riktkursen till 147 kronor (136). Det är en bra bit ifrån noteringen vid lunchtid om 303 kronor, och analyshuset ser risk för en ”bubbelvärdering” av livekasinoleverantören.

Amerikanska Juniper Networks, som tillverkar nätutrustning och inom vissa områden är sektorkollega till Ericsson och Nokia, föll 2,9 procent i måndagens amerikanska efterhandel efter att ha levererat en svag prognos för det första kvartalet. Ericsson var ner 0,5 procent medan Nokia steg 0,2 procent.

Telia steg 0,5 procent. Teleoperatörens förvärvschef Andreas Ekström flaggar i en intervju i SvD för att bolaget nu drar i bromsen för större företagsaffärer efter att ha gjort företagsaffärer på 100 miljarder kronor under de senaste sex åren.

Det norska biometribolaget Zwipe handlades till 6:70 kronor i tisdagens handelspremiär på Nasdaq First North. Aktien är sedan tidigare listat på Merkur Market vid Oslo Börs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets