Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Storbankerna blir investmentbanker”

2012-06-19 21:00
”Finansiering är vår enda produkt”, säger SEK:s vd Peter Yngwe. Foto: Jonas Melzer

Frukost med Affärsvärlden: Peter Yngwe, vd för SEK.

Peter Yngwe äntrar mötesrummet som sägs ha SEK:s bästa utsikt. Det blir andra frukosten för vd:n som helst startar morgonen med gröt.

500 miljoner till svensk bolagsetablering i Kina, stämning från Lehman Brothers på 530 miljoner och en nyligen egen emitterad miljarddollarobligation, är några av Svensk Exportkredits senaste bidrag till nyhetsflödet.

– Vi som land lever på exporten, det har vi alltid gjort. Jag tror att svensk export i förhållande till BNP, som i dag är omkring 50 procent, fortsätter att öka.

Ny reglering tvingar bankerna att krympa balansräkningarna vilket gör finansieringsfrågan än mer aktuell.

– Finansiering är vår enda produkt. Om bankerna tvingas kliva bakåt till följd av ökande krav, måste vi kliva framåt. Men vi måste göra det tillsammans med bankerna som bäst känner företagen. Det är en process som går långsamt. Ingen bank vill vara först. Men vi hör och ser att det här sker.

Vd:n beskriver en ny marknad där ”storbankerna blir investmentbanker” och ges incitament att leda företagen till kapitalmarknaden. Upplägget påverkar inte bankernas balansräkning.

Exportbolag med mindre än 500 miljoner kronor i omsättning är dock för små för direktkontakt med SEK. För dessa väntar dock alternativ.

– Det kommer att växa upp olika utlåningsfonder som hanteras av olika aktörer.

En oväntad trend vd:n noterar är tillbakaflytten av bolag som tillverkar tekniskt avancerade produkter.

– Vi ser små och stora bolag som nu flyttar sin produktion till Sverige. Genom att producera i Sverige får man tillgång till det svenska exportkreditsystemet.

Att flytta fram positionerna är normalt sett positivt. Men SEK ägs till 100 procent av staten.

– Det är inte bara bra om vi får en för stor roll eftersom det är ett tecken på att andra aktörer inte kan leverera. Det är dock positivt att den underutvecklade kapitalmarknaden förbättras.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom