Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Storbråk i KU om Nuonaffären

2014-05-13 12:40
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) frågas ut i KU om Vattenfalls kritiserade köp av nederländska Nuon. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det blir ingen enig kritik i konstitutionsutskottet mot Maud Olofsson för Nuonaffären 2009. Borgerliga ledamöter bytte linje i dag. Inte heller kritiseras statsminister Fredrik Reinfeldt av något enigt utskott.

Det erfar TT.

En majoritet i KU, bestående av de rödgröna och Sverigedemokraterna, väntas rikta kritik mot Reinfeldt för regeringens hantering av Nuonaffären 2009. Men de borgerliga ledamöterna anser inte att det finns någon laglig grund för det.

Enligt vad TT erfar finns det heller inte någon enad kritik mot dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C), trots att utskottet verkade vara på väg i den riktningen. Källor i oppositionen uppger att de borgerliga partierna ändrade sin linje under förmiddagens möte.

Under utfrågningarna i granskningen ägnade de moderata ledamöterna flera av sina frågor åt näringsdepartementets ansvar och uttalade också öppet att det var uppenbart att departementet, som Olofsson ledde vid tiden för Nuonaffären, inte hade följt rutinerna. Och statsministern och finansminister Anders Borg sköt över det avgörande ansvaret på Olofsson och hennes departement.

Moderaten Per Bill, vice KU-ordförande, beklagar oenigheten i en skriftlig kommentar.

"Jag kan bara beklaga, det hade varit en styrka att komma överens. Jag kan även se att KU:s ordförande ansåg det i går kväll", säger Bill och bekräftar att de fyra borgerliga partierna går fram med en egen reservation mot majoriteten.

Han hävdar att det i går kom ett förslag till "opolitisk" kompromiss från KU:s kansli, en kompromiss som Alliansen var redo att godta.

"Fram till i går trodde jag att vi förhandlade, men sen insåg jag att parallellt med våra samtal gick oppositionen till media med budskapet att deras mål är att komma åt statsministern", hävdar Bill och tillägger att det inte finns vare sig lag, regler, rutiner eller praxis som stödjer det.

I en paus på förmiddagen sade Bill att att årets granskning har gått bra i 20 av 21 ärenden. Men när det gäller Nuonaffären och frågan om statsministern också har något ansvar för hanteringen är oenigheten djup.

– Valrörelsen har flyttat in i KU, sade Bill och klagar på "politisering" av utskottets arbete.

Men Björn von Sydow, som företräder S i KU, avfärdar kritiken.

– Nej, det har den inte. Vi har försökt identifiera de statsrättsliga frågorna.

– Vi har följt grundlagsuppläggningen hela tiden: regeringen är ett kollektiv under statsministerns ledning, statsministern är chef för regeringskansliet och är skyldig att hantera regeringskansliets organisation, beredningsformer, kommunikation och information, säger von Sydow.

– Vi pekar på det ansvar som statsministern har, tillägger han.

Kritiken mot Maud Olofsson bottnar dels i att dokumentationen över hur Nuonbeslutet godkändes är undermålig, och dels i att Olofsson valde att inte komma till KU för att svara på frågor om affären.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom