Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stordalens sämsta affär – kostade nära miljarden

2013-10-22 09:55
Norrmannen Petter Stordalen äger över 170 hotell genom sitt Home Invest Group. Foto: Scanpix

Den norska miljardären Petter Stordalen gick från jordgubbsförsäljning till skandinavisk hotellkung. I början av 2000-talet gick han däremot på en riktig mina som kostade honom en förmögenhet.

Petter Stordalen, 50, äger bland annat Home Invest Group som inkluderar Skandinaviens största hotellkedja Nordic Choice Hotels.

Han är god för drygt 11 miljarder svenska kronor och hans hotellimperium växer just nu så det knakar. Nu väntar en ny hotellinvestering i Köpenhamn.

Den danska marknaden är dock inte direkt okänd för Petter Stordalen. Första gången han rusade in på den rödvita spelplanen slutade det med en ordentlig smäll. Mellan åren 2000-2011 förlorade han 865 miljoner svenska kronor på sina danska investeringar.

- Förra gången vi gjorde affärer i Danmark gjorde vi allt fel. Jag expanderade för fort. Den här gången ska vi göra det på ett annat sätt med varumärken som är bättre definierade, en starkare styrning och en plan att endast stanna i Köpenhamn, säger Petter Stordalen till Bloomberg.

Danmarksläxan blev dyrköpt men hjälpte Stordalen att bygga sitt hotellimperium och den egna förmögenheten, menar han. Exakt hur tiden i Danmark hjälpte honom att bygga sitt hotellimperium gå han dock inte in på.

Stordalens trick är att göra varje hotellinvigning till en stor happening som skakar om gästerna och stjäl tidningsrubriker. Förr i tiden kunde den här typen av event inkludera att Stordalen gjorde entré genom att landa med en ljusblå helikopter på hotellets tak. Han har också gjort entré på en discokula som hissades ner från taket samtidigt som han spelade trummor, vilket skedde under en hotellinvigning i Göteborg.

Men det finns en sak som är viktigare för Petter Stordalen än extravaganta invigningar.

- Kassaflödet är den klart viktigaste pusselbiten, säger han till Bloomberg.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom