Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Storkund överger Elekta

2017-10-11 14:52

En av Elektas största kunder överger ett strategiskt samarbete med det svenska strålterapiföretaget. Kursen störtdyker.

Beskedet att den amerikanska sjukhuskedjan Mc Laren Health Care och Elekta bryter upp sitt strategiska samarbete efter mindre än fyra år satte press på Elektaaktien under onsdagen. Vid 14-tiden var kursen ned nära 5 procent till strax under 80 kronor.

När samarbetet presenterades i december 2013 gavs McLaren Health Care stort utrymme I pressmeddelanden och i den kommande årsredovisningen. Beställningen från amerikanerna  sågs som ett genombrott och sades vara värd minst 50 miljoner dollar och presenterades i årsredovisningen först  bland bolagets storordrar under året.

Beställningen sades gälla bland annat 15  linjäracceleratorer, i vardagligt tal kallade strålkanoner, och en Gammakniv.

Möjligen var det Elektas enskilt största beställning någonsin.

Affärsvärlden har synat pressmeddelanden från åren 2014 till 2017 och bland dem har Affärsvärlden inte identifierat någon enskild beställning som väger tyngre.

Den aktuella storordern till Nya Karolinska sjukhuset från december 2016 omfattar exempelvis ett tiotal strålkanoner med kringutrustning  till ett ordervärde av knappt 500 miljoner kronor.

Varför det strategiska samarbetet inte har utvecklats till belåtenhet är oklart. I onsdagens pressmeddelande heter det bara att bolagen ömsesidigt kommit överens om att säga upp sitt avtal samt att Elekta beslutat att minska orderstocken med hela 72 miljoner dollar, cirka 590 miljoner kronor.

Elektas presstalesperson Gert van Santen är fåordig när han svarar på några frågor från Affärsvärlden:

I pressreleasen från 2013, när samarbetet offentliggjordes kallade det för strategiskt. Vilken del av strategin har nu ändrats?

- McLaren och Elekta hade olika uppfattning gällande strategier och strategiska inriktningar, vilket lett fram till ett ömsesidigt beslut om att avsluta affärsöverenskommelsen.

Ni nämner 2013 att ni ska leverera “15 Elekta linjäracceleratorer , en Leksell Gammakniv, sju brachyterapi-system och dosplaneringssystem (Monaco).” Har dessa beställningar levererats?

- Vi har levererat lösningar för totalt 9 miljoner dollar (75 miljoner kronor).

Varför avslutar ni ert strategiska samarbete?

- Bolagen hade olika uppfattningar gällande strategier och strategisk inriktning. Det är olyckligt men vi är samtidigt glada för att vi kunde komma fram till en vänskaplig överenskommelse med McLaren.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom