Storkund överger Elekta

En av Elektas största kunder överger ett strategiskt samarbete med det svenska strålterapiföretaget. Kursen störtdyker.
Storkund överger Elekta - elekta-affarsvarlden-700_binary_6876471.jpg

Beskedet att den amerikanska sjukhuskedjan Mc Laren Health Care och Elekta bryter upp sitt strategiska samarbete efter mindre än fyra år satte press på Elektaaktien under onsdagen. Vid 14-tiden var kursen ned nära 5 procent till strax under 80 kronor.

När samarbetet presenterades i december 2013 gavs McLaren Health Care stort utrymme I pressmeddelanden och i den kommande årsredovisningen. Beställningen från amerikanerna  sågs som ett genombrott och sades vara värd minst 50 miljoner dollar och presenterades i årsredovisningen först  bland bolagets storordrar under året.

Beställningen sades gälla bland annat 15  linjäracceleratorer, i vardagligt tal kallade strålkanoner, och en Gammakniv.

Möjligen var det Elektas enskilt största beställning någonsin.

Affärsvärlden har synat pressmeddelanden från åren 2014 till 2017 och bland dem har Affärsvärlden inte identifierat någon enskild beställning som väger tyngre.

Den aktuella storordern till Nya Karolinska sjukhuset från december 2016 omfattar exempelvis ett tiotal strålkanoner med kringutrustning  till ett ordervärde av knappt 500 miljoner kronor.

Varför det strategiska samarbetet inte har utvecklats till belåtenhet är oklart. I onsdagens pressmeddelande heter det bara att bolagen ömsesidigt kommit överens om att säga upp sitt avtal samt att Elekta beslutat att minska orderstocken med hela 72 miljoner dollar, cirka 590 miljoner kronor.

Elektas presstalesperson Gert van Santen är fåordig när han svarar på några frågor från Affärsvärlden:

I pressreleasen från 2013, när samarbetet offentliggjordes kallade det för strategiskt. Vilken del av strategin har nu ändrats?

– McLaren och Elekta hade olika uppfattning gällande strategier och strategiska inriktningar, vilket lett fram till ett ömsesidigt beslut om att avsluta affärsöverenskommelsen.

Ni nämner 2013 att ni ska leverera ”15 Elekta linjäracceleratorer , en Leksell Gammakniv, sju brachyterapi-system och dosplaneringssystem (Monaco).” Har dessa beställningar levererats?

– Vi har levererat lösningar för totalt 9 miljoner dollar (75 miljoner kronor).

Varför avslutar ni ert strategiska samarbete?

– Bolagen hade olika uppfattningar gällande strategier och strategisk inriktning. Det är olyckligt men vi är samtidigt glada för att vi kunde komma fram till en vänskaplig överenskommelse med McLaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Trapets
    Annons från Invesco