Storsmäll för 6:e AP-fonden

Bilreservdelsföretaget Meca Scandinavia har utvecklats till ett riktigt sorgebarn för ägaren, den Sjätte AP-fonden. Fjolåret bjöd på en ny brakförlust.

Dina pensionspengar i Sjätte AP-fonden kunde ha haft en bättre utveckling. Det visar den färska årsredovisningen för ett av fondens större innehav, bilreservdelskedjan Meca, en konkurrent till börsnoterade Mekonomen. Meca har ett 90-tal butiker och nära 500 verkstäder knutna till sig och har expanderat kraftigt under senare år, en expansion som skapat stora förluster.

Företaget, som hör hemma i Malmö, gjorde en brakförlust redan 2006 och pensionsfonden tvingades då ge ett aktieägartillskott på 387 miljoner kronor för att rädda bolaget undan konkurs. Dessutom konverterade AP-fonden lån till aktiekapital vilket betyder att fonden totalt gav en kapitalinjektion på 650 miljoner kronor under 2006.

Sista gången en sådan räddningsoperation behövde göras, hade man kunnat hoppas.

Icke så. Bolagets negativa utveckling höll i sig under fjolåret. Meca Scandinavia-koncernens omsättning föll med 14 procent till 1,5 miljarder kronor, främst till följd av att delar av verksamheten har sålts av. Men de åtgärderna har inte vänt verksamheten till vinst. Bolagets förlust efter finansiella poster under fjolåret uppgår till 59 miljoner kronor vilket betyder att de ackumulerade förlusterna under de två senaste åren uppgår till 440 miljoner kronor.

Det visar sig nu också att aktieägartillskottet för 2006 på 387 miljoner kronor inte var den sista räddningen. För att rädda verksamheten i bland annat Danmark tvingades moderbolaget under fjolåret ge ett nytt aktieägartillskott, den här gången på 75 miljoner kronor.

Den som läser årsredovisningens förvaltningsberättelse har svårt att tro att texten handlar om ett svårt skadeskjutet bolag. Fjolårsförlusten beskrivs tvärtom med ett positivt språkbruk som att ”Koncernens lönsamhet förbättrades betydligt under verksamhetsåret.”

Innevarande år, 2008, beskrivs med snarlik terminologi vilket inte bådar gott för allas vår pensionsutveckling. Det heter nämligen i årsredovisningen att:

”Det är ledningens och styrelsens bedömning att den framtida utvecklingenfortsätter(Affärsvärldens kursivering) att vara positiv och att lönsamheten ökar.” Dessutom heter det att bolaget har en ”god marknadsposition i Skandinavien och står väl rustat inför framtiden.”

Bland annat hoppas ledningen att ett samarbetsprojekt med OKQ8 som inleddes under 2007 ska växa under året: ”Ett större samarbete med OKQ8 inleddes som kommer att ge betydande omsättningsökning de närmaste åren.”

Besparingar i den danska rörelsen ska dessutom få fullt genomslag i år

Sjätte AP-fonden köpte Meca redan år 2000 men har låtit byta ut den verkställande direktören under året. Nuvarande chef är Hans Krondahl som tillträdde under 2007.

Affärsvärlden har tidigare granskat Sjätte AP-fondens placeringar.Läs artikeln här.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.