Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Största börsraketerna på Small Cap

2012-03-23 12:18

Small Cap-index är upp 14 procent i år. Här är småbolagsaktierna som slår indexet med råge.

På Small Cap finns 120 företag noterade.

Många av aktierna har haft en god kursutveckling sedan årsskiftet.

Small Cap index är upp 14 procent. Elva bolag har stigit över 50 procent i år. Bäst är medicinteknikbolaget Ortivus b-aktie, med en uppgång på 84 procent.

Den 9 mars flaggade styrelseordförande Crister Stjernfelt att han köpt 200 000 b-aktier och äger därefter 210 000 aktier. Han missade dock den stora uppgången som skedde i slutet av januari. Efter Stjernfelt köp den 9 mars har kursutvecklingen varit lugnare med en uppgång på 4 procent.

De fyra aktier som gått bäst är alla listade i Affärsvärldens aktieindikator under sjukvård. Utöver Ortivus är det Artimplant en (uppgång på 71 procent), RaySearch (66 procent) och Aerocrine (64 procent).

Gällande Artimplant ska poängteras att aktien pendlar kring 10 öre, vilket får till följd att varje öre upp eller ner i aktiekursen ger ett mycket stort procentuell utslag.

Bästa icke sjukvårdsaktie är Cavotec. Bolaget bildades 1974 av tre svenskar och har kallas ett "mini-ABB".

Industrikoncernen Cavotec säljer ellösningar till hamnar, flygplatser, gruvor och industri. Från starten 1974 fram till för cirka fyra år sedan har bolaget varit privatägt.

För cirka fyra år sedan tog bolaget bakvägen in på börsen i Nya Zeeland. Förklaringen till att aktien noterades på andra sida jordklotet var ett uppköp av ett nya zeeländskt företag.

- Vi hamnade på börsen i Nya Zeeland 2007 när vi skulle köpa upp en partner. I stället för att köpa ut bolaget köpte detta bolag formellt oss i stället och våra aktieägare blev dess aktieägare, förklarade styrelseordförande Stefan Widegren för Svd i oktober ifjol i samband med att aktien noterades på Stockholmsbörsen.

En notering i Sverige ser Stefan Widegren som naturlig eftersom många viktiga kunder som Atlas Copco, Sandvik och ABB är noterade på Stockholmsbörsen.

I samband med den svenska noteringen berättade Widegren för Svd att förhoppningen var att likviditeten i aktien och antalet aktieägare skulle öka. I oktober fanns cirka 1 000 aktieägare. De är nog glada åt kursutvecklingen sedan noteringen i Sverige.

Första handelsdagen, 20 oktober 2011, slutade på 15,5 kronor. Fram till årsskiftet sjönk aktien med cirka 11 procent men därefter har aktieägarna varit med om en fin resa uppåt och fram till den 22 mars har aktien rusat med 60 procent. Kursutvecklingen sedan slutet av oktober är inte mycket sämre – plus 41 procent.

En aktie som klättrat kraftigt i år är utskällda Hemtex. Aktien rasade med 62 procent ifjol. Sedan årsskiftet har aktien dock rusat med 57 procent till stor glädje för aktieägarna. Långsiktiga aktieägare som innehaft aktien sedan 1 januari 2011 ligger trots årets uppgång fortfarande kraftigt back. Aktien ligger på minus 40 procent sedan 1 januari 2011.

Metro-aktien ligger högt upp bland årets aktieraketer efter Kinneviks utköpsbud. Sedan årsskiftet är uppgången över 50 procent men ett flertal storägare har klagat på att budet är för snålt. Idag meddelar Kinnevik att tillräckligt stor andel accepterat budet. Kinnevik har fått in cirka 89 procent av det totala antalet utestående a-aktier och cirka 91 procent av b-aktierna. I och med detta kommer aktien att avnoteras.

- Vi är mycket nöjda med den höga anslutningsgraden och vi förlänger erbjudandet till den 4 april 2012 för att ge kvarvarande ägare en chans att acceptera vårt erbjudande säger Mia Brunell Livfors, VD och koncernchef i Investment AB Kinnevik i samband med att företaget meddelar att tillräckligt många accepterat budet.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom