Strålande tider enligt Larry Leksell

I Larry Leksells nya bok om familjeföretaget Elekta berättar han om generationsskiften, kniviga bankrelationer och hur Elekta varit nära att gå ihop med sin främsta konkurrent.

I Elektas årsredovisning för 20 år sedan (verksamhetsåret 1998/99) finns redan på sidan två en bild på Lars Leksell, professorn i neurokirurgi. Bildtexten: ”Elektas grundare Lars Leksell”.

På samma sida i årsredovisningen går i brödtexten att läsa att ”Elekta grundades 1972 av framlidne professorn i neurokirurgi, Lars Leksell.”. Vd för Elekta, och den som rimligen ansvarade för innehållet i årsredovisningen var vid den här tiden Lars Leksells son Larry.

I den färska memoarboken Strålande Tider om och med den mångårige Elekta-vd:n Larry Leksell, skriven tillsammans med Petter Karlsson är historieskrivningen delvis en annan. I boken säger Larry Leksell: ”1972 grundar jag Elekta AB åt pappa under mitt första år på Handels och blir företagets vd, blott 20 år gammal” och beskriver hur Elekta under hans ledning vuxit från att ha årliga intäkter kring 50 000 kronor år 1972 till 11-12 miljarder kronor under det senaste verksamhetsåret.

De båda versionerna av hur bolaget grundades är inte direkt motsägelsefulla, men ger onekligen olika intryck.

Boken, som ges ut på Ekerlids förlag, är välskriven. Larry Leksell beskrivs omväxlande som familjens playboy och ordningsman.

Han berättar, när han tar den första rollen, om hur han närapå hamnade i fyllecell en natt för många år sedan och hur han under några dagar i början av 1970-talet, tillsammans med sin blivande hustru, tog en bil och reste till Holland där han brände ett arv han fick från en vän till sin far.

Den andra rollen var den mer vanliga för en entreprenör när han jagar kapital och kunder runt om i världen för att få bolaget att växa.

Några nyheter som han presenterar i boken är hur han 1976 reste till Kalifornien i akt och mening att sälja företaget till amerikanska Varian Medical Systems, som dock tackade nej. Hade de två bolagen slagit sina påsar ihop den gången hade dagens marknad för linjäracceleratorer, i vardagligt tal kallade strålkanoner, sett helt annorlunda ut än i dag, där Varian och Elekta enligt olika uppgifter har cirka 50 respektive 35 procent av marknaden.

Larry Leksell berör också det klassiska talesättet att entreprenörer förvärvar, att deras barn förvaltar och slutligen att barnbarnen förstör eller fördärvar de företagsbyggen som entreprenören en gång har skapat.

”Min hustru Marianne kom som vanligt med en klok idé. För tio år sedan inrättade hon vad hon kallade familjeråd, en återkommande punkt där hela familjen slår sig ner för att tala allvar. Det kan handla om personliga saker och utmaningar, såväl som affärer, kärlek, arbetsliv, ambitioner, planer eller gemensamma projekt.”

Leksell konstaterar att familjerådet har gjort familjens medlemmar, fyra barn och föräldrarna mer sammansvetsade. Och mer hjälpsamma. Han skriver också att det ”aldrig varit något krav eller önskan” från vare sig honom själv eller från hans hustru att något av barnen på sikt ska ta över firman eller arbeta i företaget.

I sammanhanget presenterar han nyheten att familjerådet bestämt att parets andra barn, dottern Caroline, 37 år i år, är den som ska ha insyn i Elekta framöver och att hon blir den som tar ”ansvar och en plats i styrelsen”. Hon valdes också mycket riktigt in i styrelsen under fjolåret.

Boken ger också en inblick i hur det går till när bankerna i Sverige hanterar kunder som hamnar i akuta problem. 1997 var Larry Leksell ”en hårsmån” från att ge upp. Nordbanken flåsade Elekta i nacken och Elektas framtid hängde på det samtal som Larry och Nordbanken skulle ha.

”I nöden prövas vännerna, sägs det, och bankerna är i sanning inga goda kamrater de här åren. När Elekta gick bra stod de vid sidlinjen och applåderade. När vi hamnade i knipa fanns det ingen som var villig att kämpa för vår sak.”

Larry Leksell beskriver hur Nordbanken-direktören röt åt honom med orden: ”Du kör med utpressning? Och hur bankdirektören blev ”helt galen” och försvann ur rummet ”rykande arg”.

Två år senare var Elekta tillbaka på banan och Leksell stegade upp till bankdirektören igen, betalade tillbaka lånet och sade upp affärsrelationen med banken med orden: ”Vårt förtroende för er försvann den där gången vi hamnade i kris. Ni svek oss när vi behövde er som mest.”

Larry Leksell skriver också i boken att Elekta är det första bolag i världen som har utvecklat en linjäraccelerator med en helt integrerad magnetkamera. Fördelen med den sammanbyggda konstruktionen är att läkarna ”ser” vad de skjuter på med strålkanonen.

I boken står det: 

”Nu har vi som först i världen utvecklat en accelerator som har en helt integrerad magnetkamera.” 

Det går att invända mot detta. Cancervårdsföretaget  Viewray i Silicon Valley i Kalifornien har redan sådana maskiner i kliniskt bruk. De var först med att få tillstånd av det amerikanska läkemedelsverket FDA och har till dags dato sålt ett 50-tal maskiner. Elektas motsvarande modell har drabbats av förseningar i utvecklingsarbetet. Det senaste beskedet från den nuvarande vd:n Richard Hausmann, var att Elekta ska sälja sin sammanbyggda modell Unity senast vid halvårsskiftet i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.