Strejk inom finländska skogsindustrin

Tre finländska fackförbund inleder på måndagsmorgonen sina tidigare aviserade strejker inom skogsindustrin.
Strejk inom finländska skogsindustrin - skog-700_binary_6969476.jpg

Den ursprungliga planen löd på en två veckor lång strejk, som nu av två förbund förlängs till tre veckor sedan arbetsgivarna flaggat för en lockout.

Enligt arbetsgivarsidan omfattar strejkerna sammanlagt över 17.000 anställda vid över 100 företag eller fabriker, rapporterar Helsingin Sanomat.

Pappersförbundets och Fackförbundet Pros medlemmar strejkar inom pappersindustrin, medan Industrifackets strejk gäller den mekaniska skogsindustrin.

Beskedet från fackförbunden följer på arbetsgivarnas besked på söndagen att de utlöser en tre dagar lång lockout inom pappers-, kartong- och cellulosaindustrin. Denna skulle börja den 10 februari.

Strejkerna fortsätter fram till den 17 februari om arbetsgivarna och arbetstagarnas representanter inte når en överenskommelse innan dess.

Strejken gäller löner och arbetstid, där facken vill ha mer av det förstnämnda och mindre av det senare. Enligt arbetsgivarsidan är arbetskraften redan för dyr jämfört med konkurrerande länder som Sverige och Tyskland, uppger Reuters.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.