Strömhopp från Dentwares styrelse

Alla utom en hoppar av styrelsen i skånska Dentware som är en av de stora förlorarna i måndagshandeln.

Det lilla Skånebaserade tandimplantatföretaget Dentware tillhör dagens förlorare när handeln öppnade på måndagen. Kursen hade vid 12-tiden fallit cirka 30 procent till cirka 1,2 kronor. Bolagets börsvärde är därmed nere i 24 miljoner kronor.

Bakgrunden till kursraset för bolaget, som är noterat på Aktietorgets observationslista, står att finna i det pressmeddelande som bolaget skickade ut i fredags kväll, fem minuter efter börsens stängning, alltså i den så kallade Solitairtimmen.

Enligt pressmeddelandet ska bolaget tillföras 10 miljoner kronor i en emission som är riktad till förre vd:n Jerry Wiener och hans bolag. Wiener avgick för tre veckor sedan. Några skäl till att han slutade angavs inte.

Teckningskursen är satt till drygt 50 öre per vilket ger Jerry Wiener cirka 20 miljoner aktier. Därmed får Wiener kontroll över bolaget. Bolaget planerar för en bolagstämma i slutet av oktober för att fram ett godkännande till  emissionsplanerna.

Det normala förfarandet när bolag samlar in pengar från de gamla ägarna och genomför emission brukar annars vara, att emissionerna riktas till alla de nuvarande aktieägarna. Enligt styrelseordföranden Stefan Jacobsson är förklaringen till att bolaget inte genomför en företrädesemission till alla nuvarande aktieägare att ett sådant förfarande drar ut på tiden så att bolagets ekonomiska kris fördjupas. Dessutom har bolaget ställt en fråga till de tre största aktieägarna om de vill vara med i en emission men dessa har tackat nej.

Affärsvärlden har sökt Stefan Jacobsson för en kommentar till emissionen.

Av fredagskvällens pressmeddelande framgår också att de övriga i Dentwares styrelse hoppar av.

Enligt pressmeddelandet ställer styrelseledamöterna Christophe Hocquet och Rickard Brånemark sina platser till förfogande vid extrastämman 31 oktober. Därmed är Stefan Jacobsson ensam kvar i styrelsen.

Rickard Brånemark avhopp kommer oväntat. Han är något av tandimplantatföretagets galjonsfigur. Han är son till professor Per-Ingvar Brånemark vars uppfinningar, tandimplantat som skruvas fast i käkben, säljs av Dentware. På bolagets hemsida framgår att bolaget gärna framhåller Brånemarks namn i verksamheten. Bolaget skriver att produkterna är ”inspirerade” av Per- Ingvar Brånemark

”Brånemark är förmodligen mest kända namnet i dentalmarknaden över hela världen”, skriver bolaget på sin hemsida.

Affärsvärlden har sökt Rickard Brånemark för en kommentar till att han lämnar styrelsen.

Brånemark-produkter, tandimplantat, tillverkades och tillverkas i det ursprungligen svenska bolaget Nobel Biocare, grundat av Per-Ingvar Brånemark, som 2008 avnoterades från börsen i Stockholm och flyttades till Schweiz. Nobel Biocare säljer fortfarande tandimplantat under namnet Brånemark.

Per- Ingvar Brånemark avled för snart två år sedan. För honom var Dentware det andra bolaget han grundade inom samma bransch. Han och hans son Rickard Brånemark grundade Brånemark Integration AB under 2001. Brånemark Integration slog sina påsar samman med det nu aktuella Dentware så sent som 26 januari i år.

Pengarna som emissionen ska dra in går nu enligt planerna till att rädda det krisdrabbade företaget. En avgörande fråga är hur långt emissionsbeloppet om tio miljoner kronor räcker. Enligt bolagets planer behövs tre gånger så mycket pengar. Bolaget behöver en ny maskinpark. Priset på den nya maskinparken uppgår till cirka 20 000 000 kronor. Dessutom behövs 10 000 000 kronor as till att slutföra en pågående flytt från Kristianstad till Helsingborg, och att ”komma igång med den lönsamma produktions- och försäljningskedja som affärsplanen föreskriver.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.