Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Strömhopp från Nordea efter flyttbesked

Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Hundratals kunder från Nordea har strömmat in till SEB under helgen. Även fackförbundet Seko och en fackliga organisationen LO lämnar Nordea efter beskedet att banken flyttar huvudkontoret till Finland.

– Vi märker en markant ökning av nya kunder från Nordea, säger Frank Hojem, presschef vid SEB.

Enligt honom har flera hundra nya kunder kommit in via SEB:s telefonbank under helgen som själva uppgett att de lämnar Nordea.

– Det är både företagskunder och privatkunder, säger Hojem.

Även via SEB:s hemsida, där man också kan bli kund, ses en markant kundtillströmning. Men bland dessa är det oklart vilken bank de kommer ifrån.

Tidigare i dag meddelade fackförbundet Seko att de lämnar Nordea efter bankens flyttbeslut. Förbundsstyrelsen har fattat ett inriktningsbeslut att byta bank, men säger i likhet med LO att det inte kommer att ske över en natt.

"Vi kommer låta denna process ta den tid som krävs för att det inte ska få negativa effekter för våra medlemmar", skriver vice förbundsordförande Gabriella Lavecchia i en kommentar.

Seko har cirka en halv miljard i kapitalplaceringar hos Nordea. Många av förbundets transaktioner sker också genom banken.

"Det är anmärkningsvärt att en bank som fått miljardstöd av svenska skattebetalare för att klara tidigare bankkriser, nu väljer att smita från att ta gemensamt ansvar i framtiden", skriver Lavecchia.hia.

Under måndagen meddelade också den fackliga organisationen LO kommer att de kommer att starta en utredning för att lämna Nordea som huvudbank.

"Vi är övertygade om att medlemmarna vill att vi ska ha våra pengar i en svensk bank. Därför startar vi en utredning för att byta huvudbank", säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han är noga med att påpeka att bytet måste få ta tid.

LO har för närvarande drygt 800 miljoner kronor i finansiella placeringar i Nordea.

Affärsvärlden TT

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom