Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Studenter åtalas för otillbörlig marknadspåverkan

2016-04-28 12:41
Foto: Ekobrottsmyndigheten

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal om grov otillbörlig marknadspåverkan mot två läkarstudenter.

Två personer åtalas idag vid Stockholms tingsrätt för att ha manipulerat upp aktiekurser i sammanlagt fjorton läkemedelsbolag för att därefter dumpa ut sina aktieinnehav. Enligt åklagaren ska personerna ha tjänat över 2,5 miljoner kronor på aktieaffärerna och gjort sig skyldiga till grov otillbörlig marknadspåverkan. Det skriver Ekobrottsmyndigheten på sin sajt och uppger att ett liknande fall aldrig tidigare har prövats av svensk domstol.

För att påverka aktiekurserna har de åtalade skrivit analyser och inlägg på olika sajter och aktieforum. Bland dessa nämns Redeye, Placera och Börssnack.

- Analyserna har givit ett väl initierat och professionellt intryck men har i själva verket varit vilseledande, partiska och haussande i syfte att olagligt tillskansa sig vinst på börsen, säger kammaråklagare Jan Leopoldson.

Enligt förundersökningen rör det sig om aktier på Aktietorget och Stockholmsbörsen Nasdaq/First North. De två personerna ska ha manipulerat och sålt sina innehav efter att analyserna publicerats.

De båda åtalade ska även ha kapat identiteter för att kunna registrera sig på olika aktieforum.

De båda åtalade männen, som är i 20-årsåldern, nekar till brott.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom