Styckmästaren Bernt Magnusson talar ut

Näringslivets mesta styckmästare och styrelseproffset Bernt Magnusson fyller 60 år idag tisdag. I present får han marknadens uppskattning för ännu ett omstruktureringscase - Assi Domän vars aktie klättrat 75 procent senaste året. ”Hemligheten? Att sätta alla maktambitioner åt sidan och fokusera på att skapa riktigt starka industriella strukturer – det utgör grunden för det fortsatta arbetet”, säger han själv.

Städgubbe, storrensare, industriräv och styckmästare – styrelseproffset och näringslivsprofilen Bernt Magnusson har skaffat sig många namn där han under åren dragit fram genom de svenska börsföretag (SCA, Swedish Match och Nordstjernan för att bara nämna några), där han genomfört mer eller mindre radikala brutala förändringar.

Idag fyller han 60 år och kan glädjas åt presenten att hans senaste skötebarn, Assi Domän, gläder marknaden som aldrig förr. Bolagets kapitalmarknadsdag i förra veckan beskrivs som en succé, aktiemarknaden låter sig bländas och aktiekursen har stigit med 75 procent det senaste året.

”Naturligtvis är det roligt att se att ens tankar betalar sig, men har man som jag hållit på i 35 år vet man att ingenting blir någonsin avslutat. Det stora omstruktureringsarbetet må vara klart, men slutet på en fas är bara början på en annan”, säger Bernt Magnusson när Ekonomi24 når honom på väg till födelsedagsmottagningen.

Assi är bara ytterligare ett i raden av bolag du rensat upp i, SCA, Swedish Match, Nordstjernan, Nordbanken för att nämna några, hur skiljer det sig från de andra? ”Jag har givit mig in i många kamikaze-projekt, jämfört med många av dem du nämner har Assi varit en västanfläkt. Men den bakomliggande idén är samma som jag haft i alla förändringsprocesser jag arbetat med; att ge avkastning till aktieägarna, att tänka i industriella strukturer och att skapa konkurrenskraftiga företag.”

Rent konkret, vad var dina egna föresatser när du tog dig an Assi? ”På den första bolagsstämman jag medverkade vid höll jag ett tal där jag lyfte fram tre saker. Den första var att vi skulle se till att få värdeutveckling för de stackars 250 000 aktieägare som dittills inte haft det så roligt. Det andra att genomföra en industriell strukturering, det tredje att driva den befintliga verksamheten så effektivt som möjligt.”

Vad är hemligheten bakom att få en ”storstädning” att fungera i praktiken? ”Om man bara verkligen fokuserar på att skapa starka strukturer behöver man inte fundera så mycket. Vare sig över hur man ska kommunicera vare sig internt i bolaget eller utanför det. Man behöver inte hålla på och tricksa med aktiemarknaden, dölja saker eller försöka mörka. Och i de fall där det finns politiska förtecken så brukar även politiker bli nöjda om man bara utgår från en stark industristruktur. Ett medel är naturligtvis total öppenhet gentemot alla intressenter runt bolaget. Att lägga korten på bordet och berätta vad man gör.”

I Assi har du arbetat med staten som ägare, hur har det påverkat arbetet? ”Staten har uppfört sig mycket kompetent, måste jag säga. Ska man lyckas med en större omställning måste man alltid gå i takt med ägarna men man måste lägga makt och imperiebyggande helt åt sidan, oavsett om det är staten eller någon annan som är storägare, och bara tänka i industriella strukturer. Min inställning är att så länge det är jag som är ordförande och sköter styrelsen är det också jag som ska göra det – inte ägarna, hur stora och inflytelserika de än må vara. Om storägare så mycket som andas om att de inte tycker om hur bolaget sköts avgår jag direkt.”

Ett av de bolag du varit inblandad i är Avesta, hur ser du på uppståndelsen kring nedläggningen i Degerfors? “VD Ossi Virolainen har idag möte med näringsdepartementet, jag är övertygad om att alla kommer att få svar på sina frågor efter det.”

Förändringar mottas sällan med öppna armar, hur har du personligen orkat möta ofrånkomligt motstånd? ”Man kan aldrig sträva efter att alla ska vara 100 procent nöjda, så alla är nog inte helt belåtna med de förändringsprocesser jag lett. Är man religiöst övertygad om det riktiga i den bärande tanken och det har jag alltid varit. Många av de företag jag suttit på kan jämföras med hangarfartyg. De har ofta berört många människor och så stora förmögenheter att har man en gång börjat svänga dem kan man inte lägga om kursen igen.”

Idag slås det fast IT-företaget Sigma, sedan det styckades, har tappat 80 procent av sitt värde och att hela tilltaget är en flopp, vilka är de vanligaste felen man gör vid styckning? ”Inget case är det andra likt, det vore både fel och förmätet av mig att bli någon slags allmän rådgivare. Jag recenserar inte andras bolag, jag har fullt upp med mitt eget.”

Vad ska du kasta dig över härnäst? ”Haha, det vet man aldrig. Och även om jag själv hade en aning skulle jag inte tala om det.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.