Styrelseordförande: Johansson fick sparken

Mekonomens vd Magnus Johansson tvingas lämna sitt jobb omedelbart. Styrelsen avsätter honom. Det abrupta slutet på hans uppdrag är helt i linje med den rådande trenden där vd sparkas ut från sin post.

Varför avsätter styrelsen vd?

– Vi har i styrelsen gjort en samlad bedömning att vi behöver ett nytt ledarskap för Mekonomen. Och det är naturligtvis olyckligt att det sker relativt kort tid efter att Magnus Johansson tillträdde i juni 2015. Det är ungefär 16 månader. Men utifrån vad som händer runtomkring oss, och vad som händer i konkurrensen och vad som händer utifrån den strategiplan som vi fastställde i fjol höstas har vi gjort en samlad bedömning om att vi behöver ett nytt ledarskap, säger Kenneth Bengtsson ordförande i Mekonomen.

Med gängse språkbruk får han sparken?

– Ja, så kan man uttrycka det också. Eftersom vi har valt att iscensätta det här bytet och han dessutom får ett avgångsvederlag så är det så, säger Kenneth Bengtsson.

– Jag skulle ändå vilja säga. Det är inte helt ovanligt att sådana här saker sker. Det är betydligt vanligare nu än tidigare och det som var oerhört dramatiskt för några år sedan är mycket mindre dramatiskt idag, säger Kenneth Bengtsson.

Vad ska det nya ledarskapet ha som inte Magnus Johansson hade?

– Vår strategiplan, vad som ska göras, det ligger fast. Frågan är hur det ska göras. Vi behöver ett nytt ledarskap som samlar oss kring gemensamma mål, och som ökar fokus och ökar farten i det förändringsarbete som vi håller på med, säger Kenneth Bengtsson.

Har förändringsarbetet gått för långsamt under avgående vd:n?

– Det kan man naturligtvis säga. Om vi nu tycker att vi ska öka farten kan man hävda att det har gått för långsamt. Men jag skulle inte vilja uttrycka mig så men takten i förändringsarbetet runt omkring oss – och konkurrensen- ökar så mycket just nu. Så tyvärr har vi kommit fram till att vi behöver ett nytt ledarskap, säger Kenneth Bengtsson.

Är det något speciellt område där ni har hamnat på efterkälken.

– Nej. Vd bedöms på en rad faktorer, bland annat på resultatet, men idet här fallet är det en samlad bedömning. Jag skulle inte vilja rycka loss någon del.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets