Styrelsesvensk sparkas ut ur telekombolag

Ett svenskanknutet telekomföretag I USA anställer en tidigare överste från den amerikanska marinkåren. Uppdraget? Att sälja militära applikationer av bolagets produkter.

Det svenskanknutna xG Technology, ett bolag vars aktier handlas till frimärksnivåer på Londonbörsens sidolista AIM, anställer den pensionerade marinkårsöversten John C Coleman, uppger lokal press i Florida, där xG hör hemma.

Marinkårsöversten ska enligt uppgift i Sarasota Herald-Tribune övervaka uppdrag och utforska möjligheter att sälja utrustning till myndigheten för hemlandssäkerhet och till försvarsmakten.

Coleman ska också verka i bolagets rådgivande kommitté.

xG Technology slängde överraskande ut en av sina svenska styrelseledamöter, Victor Sunö, enligt ett pressmeddelande från 11 mars. Kvar i styrelsen finns därmed svensken Mats Wennberg. Victor Sunö hamnade på styrelseposten i samband med att den numer kraschade svenskschweiziska aktiemäklarfirman ACH genomförde en nyemission och notering av xG-aktien.

Någon motivering till att Sunö hastigt får lämna sitt uppdrag anges inte. Det heter bara att han har blivit ”avlägsnad” med ”omedelbar verkan”.

xG Technology har också nyligen, 15 mars, anmält mistankar om kursmanipulation till den brittiska finansinspektionen FSA. Bolaget tycks mena att det finns personer och/eller krafter som försöker tjäna pengar på att prata ned kursen.

xG Technology-aktien har under det senaste året påverkats kraftigt. Nedgången är närmare 80 procent till som lägst cirka två kronor.

XG skriver i pressmeddelandet att bolaget fick kapitaltillskott på mellan sex och sju miljoner dollar i december, samtidigt som bolaget meddelade tekniska förbättringar av bolagets produkter.

Men i stället för att aktiekursen steg så sjönk den ”dramatiskt”.

– Det går bara inte ihop, säger xG-chefen Richard Mooers i ett uttalande i samband med anmälningen.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.