Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Suezkanalen kan stängas

2011-02-02 07:57

Egyptens president Mubarak meddelar att ha inte ställer upp för omval. 300 människor har omkommit i oroligheterna. Redare förbereder sig nu för att Suezkanalen stänger.

Igår kväll meddelade Egyptens president Mubarak i ett tv-tal att han inte ställer upp för omval i september. Men de en miljon demonstranter som samlats i Kairo är inte nöjda med svaret. De kräver att presidenten avgår omedelbart.

För att fartyg från Asien på väg till Europa ska slippa runda Afrika tas sjövägen via Suezkanalen. Dagligen passerar en miljon fat olja genom kanalen.

Under sexdagarskriget 1967 stängdes Suezkanalen och hölls stängd under åtta år.

De rederier som dagligen passerar genom kanalen förbereder sig nu för liknande scenarion.

- Redarna följer vad som händer timme för timme. Jag tror inte att många redare vågar chansa på att gå genom kanalen så länge till. Många överväger att gå andra vägen runt Afrika i stället. Militärfartyg är avvaktande och håller sig därifrån. Hettar det till gäller det att inte bli instängd utan att ligga med kanonerna i rätt riktning, säger Ulf Ryder, vd på Stena Bulks till DI.

Rederiet hanterar 80 fartyg och passerar genom kanalen en gång i veckan. Åtta procent av världshandeln passerar genom Suezkanalen och vilket ger Egypten 32 miljarder kronor om året, skriver tidningen.

- Vi upplever förseningar och administrativa problem med betalningar. Att skifta besättning som vi har gjort tidigare fungerar inte längre, vilket ger förbannade sjömän. Vi väntar oss fler konsekvenser men än går fartygen i laga ordning med fördröjningar och förseningar, säger Ulf Ryder.

Värsta tänkbara scenario är om Suezkanalen helt stänger vilket kommer få fraktraterna att skena samt innebär ett krigsliknande tillstånd.

- Då bryter helvetet löst och raterna tiofaldigas över en natt. Det kommer att suga tonnage och över på alla fraktmarknader. Vi sitter inte och räknar pengar i det här läget när man räknar människoliv i Egypten, säger Ulf Ryder.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom